fredag 22 april 2016

EVA IBBOTSON, 10-13 år, 14-16 år, 17 år-

Eva Ibbotson (levde mellan år 1925-2010)
se flik 10-13 år, men flera av böckerna går att läsa högre upp i åldrarna

Jag har läst flera recensioner av Eva Ibbotsons böcker samt artiklar om henne och de flesta recensenter och journalister verkar vara eniga om att Ibbotson var föregångare till JK Rowling och att JK Rowling har tagit/stulit/plankat/kopierat av Ibbotson böcker till sin serie om Harry Potter. Men JK Rowling är förlåten av både Ibbotson, hennes läsare samt recensenter och journalister.

* Den stora spökräddningen, "The great ghost rescue"
Fantastisk bok om en spökfamilj som måste byta bostad, men i den nya bostaden börjar det att hända konstiga saker...
Passar 10-16 år.

* Spökena från Carra, "The haunting of Hiram C Hopgood"
Den 12-årige föräldralöse lorden Alex MacDuff tvingas sälja sitt slott Carra i Skottland till texasmiljonären mr Hopgood. Därmed måste Alex och hans spöken hitta en ny bostad och det är inte lätt...
Passar 10-16 år.

* Monsterräddningen, "Monster Mission"
Fantasifull bok om de tre äldre systrarna som bor på en ö i Atlanten med sin senila far där de räddar alla världens djur. Men systrarna inser att yngre förmågor måste komma till ön för att fortsätta deras arbete. Men hur ska det gå till? 
Passar 10-16 år.

* Kazans stjärna, "The star of Kazan". Det är 365 sidor. Texten är tät och det finns inga bilder.
Boken handlar om den föräldralösa flickan Annika som växer upp med de två tjänstekvinnorna Ellie och Sigrid på deras arbetsplats hos de tre syskonen som är professorer. Annika växer upp i Österrike i början av 1900-talet och får ta del av den rika kulturen som fanns där. En dag dyker Annikas mamma upp och Annika följer med henne, men frågan är: blev det bättre?
Passar 10-19 år.

* Spökena från Clawstone Castle, "The beasts of Clawstone Castle" 
Syskonen Madlyn och Rollo Hamilton får åka till sina gamla avlägsna släktingar för att deras föräldrar ska åka bort över sommaren på jobbresa. Släktingarna bor på slottet Clawstone Castle, nära den skotska gränsen, och förvaltar de vilda vita korna. Släktingarna har dålig ekonomi och syskonen kommer på ett sätt för att tjäna ihop pengar till korna.
Passar 10-16 år.
 
* Ingen vanlig häxa, "Nor just a witch"
Den goda djurhäxan Heckie flyttar till en ny stad där hon köper en djuraffär för att göra världen bättre. Där blir hon vän med barnen Daniel, Joe och Sumi. Trollkarlen Knacksap börjar uppvakta Heckie i syfte att få hjälp med sin illegala pälshandel.
Passar 10-13 år.
  
* Resan till River Sea, "Journey to the River Sea"
Boken handlar om den föräldralösa flickan Maia som får växa upp hos avlägsna släktingar, familjen Carter, som har utvandrat till Brasilien tillsammans med sin guvernant miss Minton. Maia är väldigt nyfiken på Brasilien och dess natur, kultur och befolkning men hennes intresse delas inte av familjen Carter. Carter försöker stänga ute den brasilianska kulturen och bara leva i den engelska kulturen. Maias nyfikenhet leder henne till många spännande möten med både naturen och människorna som finns runtom Maia.
Passar 10-19 år.

* Hemligheten på perrong 13, "The secret of plattform 13" 
Den snälla pojken Ben bor med sin mormor hos den otrevliga familjen Trottle i London. Samtidigt är det dags för den hemliga gången vid perrong 13 på Kings Cross-stationen i London att öppna sig. Den hemliga gången leder till sagoön. Känner Ben till den hemliga gången? Fantasifull bok.
Passar 10-13 år.

* Häxtävlingen, "Which witch?"
Trollkarlen Arriman Canker från Todecaster som bor på Darkington Hall med spöket sir Simon Montpelier känner sig ensam och vill finna en brud. Så hans betjänt Lester med ett öga och hans sekreterare Leadbetter anordnar en tävling för Todecasters häxor, där den mörkaste, farligaste och elakaste utövaren vinner. Detta är en mkt bra bok.
Passar 10-16 år.

* Spökskolan på Mountwood, "Mountwood school for ghosts"
Författare är Evas son Toby Ibbotson men idén kom från Eva. Riktigt bra bok om de tre haggorna Fredegonda, Goneril och Drusilla som skapar en skola för spöken i en övergiven borg nära den skotska gränsen.
Passar 10-16 år.

* En hund och hans poike, "One dog and his boy" handlar om Harry som vill ha en hund men hans föräldrar vill inte ha någon hund. Detta är en bra bok.
Passar 10-16 år.

* Flykten från Berganien, "The dragonfly pool" handlar om den snälla flicka Tally som bor i London när andra världskriget bryter ut. Hennes far skickar henne till den progressiva internatskolan ute på landet i Delterton. Där får Tally nya vänner och får vara med om fantastiska äventyr. Detta är en bra bok.
Passar 10-19 år.

* Ring så spökar vi, "Dial a ghost"
Godset Heltonsholm hade ägts av familjen Snodde-Brittle i generationer och vem var näst på tur? Syskonparet Fingal och Frida ansåg sig vara det men det var egentligen den föräldralöse 10-årige pojken Oliver som var den rätta arvtagaren. Fingal ringde då spökagenturen för att beställa några riktiga hemska spöken som skulle driva ut Oliver från godset. Men det blev inte som Fingal hade tänkt sig...
Passar 10-16 år.

* Ambrose den förskräcklige, "The abominables" handlar om den engelska flickan Agatha som växer upp med en yetifamilj, snömän. Hon inser att yetifamiljen måste föras i säkerhet till England och får det unga syskonparet Con och Ellen att hjälpa henne med det. Men ska det unga syskonparet lyckas med sitt uppdrag?
Passar 10-13 år.

* Jätten på Jämreborg, "The ogre of Oglefort" handlar om prinsessan Mirella som frivilligt har begett sig till jätten på Jämreborg och som anses måste räddas. Men vad ska hon göra för att slippa räddas?
Passar 10-13 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar