10-13 år


_________________________________________________________________

Jakob Wegelius
Legenden om Sally Jones

Den falska rosen



_____________________________________________________
Serie: PAX
 författare: Åsa Larsson och Ingela Korsell
illustratör: Henrik Jonsson
1) Nidstången  2) Grimmen  3) Mylingen  4) Bjäran  5) Gasten 
6) Näcken  7) Pestan  8) Vitormen  9) Maran   10) Draugen


 

PAX-serien handlar om de två bröderna Viggo (10 år) och Alrik (12 år) och deras liv och äventyr i staden Mariefred. Bröderna bor i ett familjehem för att deras mamma inte kan ta hand om dem. Bröderna lär känna de gamla syskonparet Magnar och Estrid och det visar sig att Viggo och Alrik är utvalda till att skydda det hemliga biblioteket som ligger under kyrkkullen i Mariefred. Men klarar Viggo och Alrik att bli väktare? 
Serien är en succé bland mina mellanstadieelever. Vi brukar lyssna på denna ljudbok i skolan. Jag tycker också att denna serie är superbra och är stolt över att Åsa Larsson kommer från Kiruna. Jag tycker att Åsa är en mycket bra författare. År 2007 filmatiserades Åsas bok Solstorm i Kiruna och jag arbetade i produktionen samt hade en liten statistroll i filmen.
_______________________________________________________________________________
EVA IBBOTSON
brittisk författare som levde mellan åren 1925-2010

Förlaget Berghs presentation av författaren: http://www.berghsforlag.se/index.php?p=up&id=Eva@Ibbotson

Fler artiklar att läsa om Eva Ibbotson:






Spökena på Clawstone CastleThe beasts of Clawstone Castle
svensk översättning av Solveig Rasmussen, illustratör Katarina Strömgård
inga bilder och tät text på 175 sidor
Boken passar även för äldre barn.

De två syskonen Madlyn och Rollo Hamilton får åka till sina avlägsna släktingar en sommar för att föräldrarna ska arbeta. De avlägsna släktingarna bor på slottet Clawstone Castle, i England nära den skottska gränsen, och har det ganska fattigt. På slottet bor syskonpartet Sir George och miss Emily samt slottsspöket: den avlägsne släktingen Howard Percival. Clawstone Castle förvaltar en speciell sort av nötkreatur och måste få in pengar för att kunna ta hand om djuren. De öppnar upp slottet för allmänheten på lördagar men tyvärr så åker besökarna till slottet bredvid istället. Men då kommer Madlyn på en superide: slottet behöver fler spöken som skrämmer besökarna. Sagt och gjort, slottspöket Howard får i uppdrag att fråga runt bland sina spökvänner om det finns några som kan tänka sig att flytta in på Clawstone Castle. Sedan förändras antalet besökare på lördagarna...

Boken är mycket bra och den är populär bland våra elever. På framsidan finns huvudpersonerna i boken avbildad. 
*


Kazans stjärna, The star of Kazan
365 sidor, inga bildertät text 
svensk översättning: Solveig Rasmussen
Denna bok passar även för högstadiet, gymnasiet och vuxna

I början av 1900-talet i Österrike hittar de två hushållerskorna Sigrid och Ellie en flicka som de tar hand om och döper till Annika. Annika får leva och arbeta med dem hos de tre syskonen som är professorer och lite speciella. Annika är väl omhändertagen men drömmer och längtar efter sin biologiska mamma. Men så en dag dyker en kvinna upp som påstår sig vara Annikas mamma och Annika som har längtat så efter sin mor följer med kvinnan och ska nu förändra sitt tidigare bekymmersfria liv till ett liv i Tyskland med sin mor.

Denna bok är mycket bra och blev snabbt en favorit hos mig. Det finns många bra teman i denna bok: rötter, släkt, kärlek, vänskap, frånvarande förälder, spanska hästar, familj. Denna bok innehåller ingenting av det som författaren mest brukar skriva om: spöken, häxor, trollkarlar och det handlingen känns trogen. Jag rekommenderar denna bok starkt!

*
Monsterräddning, Monster Mission
sv översättning: Karin Nyman, illustrationer: John Kelly
från år 1999, 235 sidor

De tre äldre systrarna Etta, Coral och Myrtle bor på en hemlig ö ute i Atlanten med sin senile far. Där räddar systrarna alla världens djur från sjukdomar och skador. Men systrarna inser att de börjar bli gamla och vem ska då ta hand om alla djuren. De kommer på den briljanta lösningen: de ska kidnappa tre barn som får ta över deras arbete på ön. Sagt och gjort, de två pojkarna Fabio och Lambert samt flickan Minette kommer till ön. Men vad säger deras föräldrar? Och hur ska djuren ta emot de tre barnen?

Detta är en fantasifull bok som passar barn på mellanstadiet men som kan passa högstadiebarn också.

*
Ingen vanlig häxa, Nor just a witch
svensk översättning av Öjevind Lång och teckningar av Alice Englander
från år 1989 och ca 190 sidor, några bilder

Boken handlar om den snälla häxan Heckie som är en djurhäxa och som gick i en skola för snälla häxor. Hennes bästa vän var stenhäxan Dora.  Dora och Heckie gick trettio år i skolan. När de var klar hade de bestämt sig för att flytta till samma stad och öppna varsin affärsverksamhet. Men så blir de ovänner på avslutningsdagen över en hatt och de skilj som ovänner. Hecki flyttar till ett nytt samhälle Wellford i England där hon köper en djuraffär. I staden Wellford bor barnen och som är vänner Daniel, Joe och Sumi. De blir vänner med häxan Heckie. Heckie berättar för barnen att hon vill göra världen bättre och därför förvandlar hon elaka människor till djur. I föreningen Wellfords ondskebekämpare arbetar Heckie och trakten häxor och trollkarlar med att förbättra världen. Men så börjar trollkarlen Knacksap uppvakta Heckie för att få henne att hjälpa honom med hans illegala pälshandel...

Boken är helt ok, men författaren har skrivit bättre böcker.

 
Spökena från Carra, The haunting of Hiram C Hopgood
svensk översättning: Jadwiga P Westrup och Öjevind Lång
Illustratör: Rob Salt, utkom år 1987
Boken kan läsas av högstadieelever också.

Den 12-årige Alex MacDuff måste sälja sitt slott Carra i Skottland till en amerikansk texasmiljonär mr Hopgood. Därmed måste Alex och hans spöken: vikingakrigaren Krok, miss Spinks med simhud, fd vampyren Lafsen i rullstol, poltergeisten Flossie och helveteshunden Cyril hitta en ny bostad. Mr Hopgood monterar ner slottet Carra för att bygga upp det i Texas åt sin sjuka dotter Helen och Alex får följa med. Men vad händer med spökena från Carra????

Detta är en bra bok som helt klart är läsvärd men författaren har skrivit bättre böcker.
På framsidan är huvudpersonerna avbildade.  

*
Den stora spökräddningen, The great ghost rescue
sv översättning: Jadwiga P Westrup, illustratör: Katarina Strömgård
Utkom år 1975
Boken kan även läsas på högstadiet.

Spöket Fasansfulla Fabian och hans familj: mor Haggan Mabel, far Svävande kilten Hamish, bror Skriande skallen Georg och syster Jämrande Johanna med vattenskålen, bor på slottet Craggyford i norra England. Där finns även deras vänner: trädanden Tosige Tom, Fantomsuggan och Grå Damen. En dag dyker spöket faster Hortensia upp pga att hennes bostad har blivit obeboeligt och det är bara inte hon som har drabbats. I och med att England moderniseras allteftersom så blir spökena hemlösa. Detta ska Fabian och hans familj också märka utav, Craggyford ska förvandlas till en semesterby, och de blir också hemlösa. Familjen ger sig av på jakt efter ett nytt boende som de kan spöka i. De träffar på internatpojken Rick som bestämmer sig för att hjälpa familjen att skaffa ett spökreservat. Rich träffar lord  Bullhaven som skänker sitt fallfärdiga slott Insleyfarne som ligger på Skottlands nordvästra kust. Fabians familj flyttar dit men snart börjar konstiga saker att hända på slottet...

Jag kände inte till denna författare förrän skolbibliotekarien berättade att denna bok var poppis bland våra elever. Så jag lånade den och läste ut den på två dagar, den är superbra! På framsidan finns huvudpersonerna tecknade.


Häxtävlingen, Which Witch?
Författare: Eva Ibbotson, levde mellan åren 1925-2010
sv översättning: Jadwiga P Westrup, illustratör: Katarina Strömgård
 ca 165 sidor, från år 1979
Boken passar för högstadiet och gymnasiet också.

Trollkarlen Arriman bor på Darkington Hall i England med sin betjänt Lester, som ser ut som ett vidunder med ett öga, sin sekreterare herr Leadbetter som har en liten svans samt spöket sir Simon som mördade alla sina sju fruar. Arriman kallas för Hataren av ljuset, Stortrollkarlen av Norden och Arriman den Avskyvärde. Arriman arbetar på i sitt slott med att göra sitt yttersta med att hålla mörker och trolldom levande i England.
Men Arriman är inte lycklig. Han går till en spådam som säger sig se att Arrimans efterträdare är på väg. Arriman ser fram emot att få träffa sig efterträdare. Men han dyker ju aldrig upp. En dag så vaknar Arriman upp och ser ett grått hårstrå på sitt huvud, han blir förskräckt och grips av panik. Han håller på att bli gammal och hans efterträdare har inte kommit. Då kommer herr Leadbetter på en ide: Arriman ska gifta sig och skaffa barn. Men vem ska han gifta sig med? Givetvis måste det vara en häxa. Sagt och gjort. Herr Leadbetter utlyser en tävling bland traktens häxor och vinnare ska få gifta sig med Arriman. Men urvalet av häxor är inte så stort och det blir inte så många som anmäler sig till tävlingen.
De anmälda är fröken Mabel Wrack (havshäxa som arbetar i en fiskeaffär) med sin bläckfisk, Ethel (lanthäxa som arbetade med ägg) med sin gris, tvillinghäxorna Nancy och Nora (arbetade på traktens centralstation) med sina hönor, den gamla häxan mor Blodtopp med sin burk, madame Olympia med sin myrslok samt den ljusa häxan Belladonna som inte hade något djur och som var alldeles för god för sitt eget bästa. Tävlingen ska ske under allhelgonaveckan och den häxa som utövar den vidrigaste, hemskaste och mörkaste trolldomen vinner. Domarna är Arriman, gasten Henry Sniveller och den indiske djinn herr Chatterjee som bodde i en flaska.
Alla häxor ska bo tillsammans på ett hotell och en kväll går Belladonna ut och promenerar. Hon hamnar i de fattiga kvarteren och där träffar hon på den föräldralöse pojken Terence Mugg. Terence bor på Soldatens barnhem och öser sin kärlek över sin metmask Rover. Barnhemsföreståndaren har skadat Rover och Terence är förkrossad men Belladonna lagar Rover och gör Terence överlycklig. Terence vill inte tillbaka till barnhemmet utan vill följa med Belladonna och hjälpa henne med tävlingen, vilket han gör. Men för att inte väcka uppmärksamhet blir Terence herr Leadbetters systerson. Tävlingen närmar sig och alla häxor förbereder sig inför allhelgonaveckan. Men vem kommer att vinna? Och vem är Arrimans efterträdare?

Boken är riktigt, riktigt bra och jag rekommenderar den varmt. På framsidan finns huvudpersonerna avbildade.

*
 

Ring, så spökar vi, Dial a ghost
Författare: Eva Ibbotson, levde mellan åren 1925-2010
sv översättning: Karin Nyman, illustratör: Kerstin Meyer
från år 1996, ca 160 sidor
Boken passar även på högstadiet.

Familjen Snodde-Brittle har bott på godset Heltonsholm i flera generationer. Men så började det att gå sämre för familjen och ingen visste vem som var den rätta arvtagaren till godset. Tillslut hittade advokaterna den föräldralöse 10-årigen pojken Oliver Smith och det var han som var den rätta arvtagaren. Men problemet var att Oliver bodde på ett barnhem som han var väldigt fäst vid. Han var inte ett dugg intresserad av att flytta in själv på ett gammalt och ensligt gods. Men han gav godset en chans ialla fall. Men Olivers släktingar syskonparet Fingal och Frida tyckte att detta var orättvist. De tyckte att de skulle ha fått ärva godset. Därför kom de på att de skulle få Oliver att ångra sitt beslut.  Deras valspråk var: "Jag trampar på mina fiender".
Fingal sökte upp spökagenturen "Ring, så spökar vi" och beställde några spöken till Heltonsholm som skulle skrämma upp Oliver så att han flyttade från Heltonsholm. Spökagenturen skickade spökparet skrängastarna Sir Pelham och Lady Sabrina de Bone till Heltonsholm. Samtidigt har klostret Lärbäck beställt några spöken till sina gamla klosterbyggnader. Förmedlingen skickar då den trevliga spökfamiljen Wilkinson dit. Både skrängastarna och spökfamiljen ska resa till sina nya bostäder fredag den trettonde men de råka växla ihop adresserna...

Boken är rolig och är väl värd att läsas!
*
 
Spökskolan i Mountwood, Mountwood School for Ghosts 
efter idé av Eva Ibbotson
skriven av hennes son Toby Ibbotson
svensk översättning Carla Wiberg med omslag av Alex T. Smith
från år 2014 och 260 sidor
Boken passar även för högstadiet och gymnasiet.

Storhaggorna Fredegonda, Goneril och Drusilla upptäcker Englands spöken, vålnader, vampyrer, gastar, häxor o dyl förfall och blir upprörda. De bestämmer sig för att öppna en skola för sina kamrater så att de lär sig att upprätthålla spökordningen i England. De ska lära ut hemsökelse, jämmer och stönande, rassel och tandagnisslan, blodisning, kusligheter, skrämsel, förbannelser m m. Valet för skolbyggnad föll på den övergivna borgen Mountwood med sin vålnad Angus Crawe, nära den skotska gränsen. Spökbussen plockar upp flera som vill skriva in sig vid spökskolan: spöket Vera, spöksvetsaren, stinkdruiden, huldran, förkortaren, skogsrå m fl.
Människobarnen Daniel och Charlotte träffar på det övergivna spöket Perceval som har kommit bort från sina föräldrar Ronald och Ifigenia Peabody. Familjen Peabody var på väg till spökskolan när Perceval försvann och träffade Daniel och Charlotte.
Samtidigt smider stadschefen Jack Bluffit planer på att riva området där Daniel och Charlotte bor. Men han möter på motstånd av...ja, vilka hjälper Daniel och Charlotte?
Daniel och Charlotte bestämmer sig för att hjälpa Perceval att hitta sin föräldrar och det leder barnen till Mountwood...

Boken är bra och rolig och jag tycker verkligen att du ska läsa den.

*
 
 Resan till River Sea, Journey to the River Sea
Författare: Eva Ibbotson, levde mellan åren 1925-2010
sv översättning av Solveig Rasmussen, omslag av Gina Suter
från år 2001, ca 290 sidor
Boken kan läsas av alla, oavsett ålder.

Boken handlar om den föräldralösa flickan Maia som får växa upp hos avlägsna släktingar, familjen Carter, som har utvandrat till Brasilien. Maia får en egen guvernant mrs Minton. Men varför har familjen Carter utvandrat och varför stänger sig mr Carter in på sitt arbetsrum? Varför väljer mrs Minton att leva på andra sidan jorden? Maia är väldigt nyfiken på Brasilien och dess natur, kultur och befolkning men hennes intresse delas inte av familjen Carter. Carter försöker stänga ute den brasilianska kulturen och bara leva i den engelska kulturen. Maias nyfikenhet leder henne till många spännande möten med både naturen och människorna som finns runtom Maia.

Jag tyckte mycket om den här boken och tycker att du ska läsa den. Jag tror att den utspelas i slutet av 1800-t eller i början av 1900-t. I denna bok finns inga fantasifulla djur, häxor, spöken och trollkarlar som har blivit författarens signum, men den är ändå väldigt bra.

Flykten från Berganien, The dragonfly pool
svensk översättning av Kersti Wittbom
med illustrationer av Macmillan Children´s Books
från år 2008 och 460 sidor
Boken kan läsas av alla, oavsett ålder.

Boken handlar om den goda flickan Talitha "Tally" Hamilton. Hon bor i London med sin pappa James och sina ogifta fastrar Hester och May i East Stanford. Tallys far arbetar som doktor i de fattiga kvarteren medan Tallys farbror Thomas Hamilton arbetar som läkare i de rikare kvarteren.
Tally vill inte åka men hon gör sin far till viljes. Det kommer hon inte att få ångra! 
Tally börjar skolan i mitten av april. Tally lär känna bl a Julia som längtar efter sin skådespelande mamma, Barney som gillar kräldjur, Tod som gillar att protestera, Kit som gillar kricket, bananätande Augusta, konstläraren Clemmy, tyskläraren Magda som gör odrickbar drickchoklad, rektor Ben Daley, kemiläraren David, biologiläraren Matteo, barfota Verity med ormen och prinsen Karil av Berganien. Skolan står för frihet, individuell utveckling samt inga tävlingar eller examensprov. Allt eftersom Hitler drar fram i Europa får skolpersonalen inkallelseorder och undervisningen och stämningen påverkas.
En dag följer Tally med sin nya vän Julia på bio. Före biofilmen visas journalfilmer, och det är den sista journalfilmen som fångar Tallys intresse. Den handlar om ett litet, litet land i Europa som heter Berganien. Filmen visar landets kung och prins och Tally blir väldigt intresserad av prinsen Karil. Berganien står emot Hitler och vill inte samarbeta med honom.
Några veckor efter Tallys skolstart får skolan en förfrågan om att delta i en folkdansfestival i Berganien och Tally blir eld och lågor. Hon vill givetvis delta på festival och börjar att arbeta hårt med sina vänner med att komponera ett nummer. Resultatet blir Blomsterdans från Delderton. Sagt och gjort, en grupp elever tillsammans med lärarna Matteo och Magda åker till Berganien. Samtidigt försöker makter i Berganien övertala landets kung om att samarbeta med Hitler men kungen vägrar och det ska stå honom dyrt.  

Fantastisk bok som jag rekommenderar dig att läsa. Denna bok innehåller en del fantasi men inga spöken, häxor eller trollkarlar. Den tar upp andra världskriget och Hitlers frammarsch i Europa.

*

Hemligheten på perrong 13,
The secret of platform 13,
svensk översättning av Karin Nyman 
med illustrationer av Sue Porter
från år 1994 och 180 sidor
Boken kan läsas av elever på högstadiet också.

Det finns en hemlig ingång till en tunnel som leder till sagoön. Den hemliga ingången är öppen nio dagar vart nionde år. Den är placerad på Kings Cross-stationen perrong 13 i London. På sagoön bor alla fantastiska varelser och kreatur du kan tänka dig: helveteshundar, harpyur, häxor, trollkarlar, dimdunigar osv. På denna ö regerar det vänliga kungaparet. Men de bär på en stor sorg, deras älskade son har blivit kidnappad i människovärlden.
Därför ber de den enögde jätten Hans, den unga häxan Dufs, den gamle trollkarlen Cornelius och den goda fen Gurkintrud att rädda kronprinsen. De fyra räddarna tar sig via fartyget från sagoön till den Hemliga viken och vidare genom tunneln upp i London. Räddningspatrullen får veta att kidnapperskan heter mrs Trottle och att kronprinsen heter Raymond.
Raymond bor med sina förmögna föräldrar Larina och Landon i ett tjusigt hus i London och är den mest bortskämda ungen som finns i hela England. I deras hus bor även tjänstefolket samt Raymonds nanny Brown med sitt barnbarn pojken Ben. Men hur ska räddningspatrullen få med sig Raymond till ön? Vill Raymond lämna sina föräldrar och flytta till ön? Kan Raymond lämna Ben kvar i London? 

Jag hade aldrig hört talas om denna bok förrän jag bestämde mig för att läsa allt som författaren hade skrivit. I många tidningsartiklar, som jag har läst om författaren, nämns denna bok som JK Rowlings musa. Många kritiker tror att Harry Potter-författaren har blivit starkt inspirerad till King´s Cross-stationen perrong 9 3/4 i London i HP-böckerna av Ibbotsons bok Hemligheten på perrong 13.
Denna bok är bra och fantasifull och förtjänas att läsas.

*
 
Ambrose den förskräckige, The abominables
illustrationer av Sharon Rentta
svensk översättning av Carla Wiberg
192 sidor, få bilder

För cirka hundra år sedan bortrövades den unga engelska lady Agatha Farlingham i Tibet av en yeti, snömannen. Snömannen hade tre yetibarn som Agatha tog hand om i dalgången som de bodde i. Agatha gav barnen namnen: flickan Lucy som var kraftig, pojken Clarence som inte var så smart och pojken Ambrose med ett blått öga och ett brunt öga. Agatha lärde yetibarnen att tala engelska, vett och etikett och hygien. Yetibarnen älskade när Agatha berättade sagor för dem. Allteftersom utökades yetifamiljen med en mormor, en farbror Otto och jaken Hubert. Agatha åldrades mycket långsamt för att hon levde i en frisk och naturlig miljö och hon levde länge. Samtidigt utvecklades världen utanför dalgången och Agatha blev rädd för att människorna skulle upptäcka deras dalgång. Men en natt gick Lucy i sömnen och lämnade spår efter sig i snön på glaciären. Detta upptäcktes och nyheten spred sig som en löpeld över världen. Antalet bergsbestigare ökade kraftigt.
På Hotel Himalaya arbetade en pojke som hette Con som piccolo och hans syster Ellen som städerska, när de inte gick i skolan. En dag råkar jaken Hubert irra bort sig och Con hittar honom i bergen och på så sätt hittar Con till Agatha och yetifamiljen. Agatha har insett att yetifamiljen inte är trygg i bergen och vill föra dem i säkerhet till hennes barndomshem Farley Towers i Hampshire i England, men hon är för gammal för att göra denna resa. Con lovar att hjälpa till. Han kommer på att det kommer en frysbil till hotellet en gång i veckan som kör mellan hotellet och England. Yetifamiljen skulle kunna åka med den till England. Agatha har vaskat fram lite guld som Con ska använda som betalning för yetifamiljens resa med frysbilen. Men kommer långtradarchauffören att vilja frakta flera stora snömän på en lång resa?
Denna bok är underhållande men inte lika bra som de flesta andra Ibbotson böcker.
*

 En hund och hans pojke, One dog and his boy
sv översättning av Carla Wiberg
ca 230 sidor

Harry är en pojke som bor i London med sina rika föräldrar. Hans mamma har bacillskräck och därmed får inget levande, förutom människor, vistas i deras dyra villa. Harry har i alla år önskat sig en hund vid både födelsedagar och jul men han får ingen hund. Harry får allt annat man kan tänka sig. Men när han ska fylla 10 år gör han ett försök igen att önska sig en hund. Harrys farföräldrar bor norrut och träffar inte sitt barnbarn så ofta som de skulle vilja men Harry älskar dem. När han fyller 10 år skickar de en torkad sjöhäst till honom och han blir jätteglad. Då kommer Harrys pappa på en idé. Han har sett att det finns något som heter Hundoteket, det är en firma som hyr ut hundar per timme....
Detta är en varm och kärleksfull skildring av vänskap mellan en hund och hans pojke. Om du gillar hundar ska du absolut läsa denna bok.
*

 
Jätten på Jämreborg, The ogre of Oglefort
illustratör: Tor Jäger
svensk översättning av Carla Wiberg
218 sidor, inga bilder

Haggan driver ett pensionat för ovanliga personer på Whipple Road 26 i London. Där bor svenska trollet Ulf Ekrot som arbetar som sjukhusvaktmästare, haggans bjära paddan Gladys som bodde under en sten, trollkonan Gertie, några huldror, några oknytt och människan herr Prendergast som arbetade på en bank. Haggan fick en inbjudan till de ovanligas sommarmöte och där skulle årets utflykt presenteras. I samma veva annonserar Gladys att hon är trött och inte orkar följa med på stormötet. Haggan blir förskräckt, inte kan hon komma till stormötet utan bjära.
Varselkonan fru Megasmarts 34-årige son Brian "Bri-Bri" Megasmart hade sju akademiska trolldomsexamina och han kan kanske göra en bjära till haggan.
Ivo är en föräldralös pojke som bor på ett hem för behövande barn i Londons slumkvarter. Han är inte direkt olycklig men han är uttråkad på sitt liv, allt går på rutin. Haggan går ofta förbi Ivo och brukar prata med honom, när har står och tittar ut genom staketet. Genom att Bri-Bri inte har lyckats göra en bjära till haggan så föreslår Ivo att han kan vara haggans bjära över stormötet, fastän han är människa. Sagt och gjort. Ulf och haggan lyckas övertala Ivos föreståndare att Ivo ska få bo hos dem i några dagar. Haggan, Ivo, Ulf och Bri-Bri ger sig av till stormötet. På mötet annonseras det att årets sommarutflykt blir att se till att ett nöjesfältet i Nya Skogen blir av med mössen som plågar nöjesfältet. Alla ovanliga blir överlyckliga. Men så händer det något på mötet. Mötet våldgästas av de tre nornorna som spinner ödestrådar. Nornorna vill att årets utflykt blir att befria prinsessan Mirella Montefino från Justland som är fången av jätten på Jämreborg. De utvalda att befria Mirella blir haggan, Ivo, Bri-Bri och Ulf. Men vad de inte vet är att prinsessan Mirella inte vill bli befriad och räddad...
Detta är en fantasifull och rolig bok.
___________________________________________________________________________

Katarina Mazetti
Kusinerna Karlsson
omslag av Frida Axiö, Gunilla Hagström
kartor av Annie Palmgren

1) Spöken och spioner   2) Vildingar och vombater   3) Vikingar och vampyrer   4) Monster och mörker   5) Skräckbåten och svarta damen   6) Pappor och pirater   7) Skurkar och skatter   8) Fällor och förfalskare   9) Trassel och trumpeter   10) Dödskallar och demoner

Serien handlar om kusinerna Karlsson: Julia 12 år, Daniella "Humlan" 9 år, George 11 år och Alex 12 år när de besöker sin moster Frida på Doppingön. Där händer det spännande saker när kusinerna besöker ön. Serien är bra och passar mellanstadiet. 
__________________________________________________________________
Katarina von Bredow

Ellinor, Leo och Viktor
foto av BlacksmithPat, Emi Gunér och Aaron Thompson

Triologin är skriven ur tre klasskompisars perspektiv. Handlingen utspelas i åk 6. Ellinor och Leo har känt varandra sedan barnsben och delar klättringsintresset. Leo är kär i Ellinor men hon ser Leo bara som en kompis. Viktor kommer till klassen i slutet av åk 6 och blir genast intresserad av Ellinor. Ellinors bästa tjejkompis är Meja som är klassens drottning. Alla huvudpersoner bär på en familjehemlighet som bubblar upp till ytan allt efter som. Serien tar bl a upp missbrukande förälder, syskon som dör, första fyllan, första förälskelsen, obesvarad förälskelse, vänskap, sociala hierarkier, dataspel.
Författaren skriver verklighetstroget för denna ålder och tar upp ämnen som berör alla på olika sätt.  jag rekommenderar denna serie även för högstadiet för triologins tema kan lika gärna hända någon på högstadiet.

*
Du & jag, Hon & Han, Han & dom
foto av Sara R Acedo

Triologin utspelas i åk 5 och 6 och handlar om Andreas, Alicia och Kevin. Trilogin är skriven utifrån tre klasskompisars perspektiv. Kevin är klassens kung, Andreas är den smarta killen i klassen och Alicia är tjejen som kämpar med att varje dag för och säga rätt saker. Alla tre har hemligheter som till slut kommer ut. Denna serie tar bl a upp ämnena: grooming, grafitti, vänskap, att bryta mot lagen, otrohet, skilsmässa, första fyllan, första förälskelsen, sociala hierarkier och att göra rätt för sig. Serien är verklighetstrogen och behandlar svåra men viktiga ämnen. Serien går lika bra att läsa på högstadiet.
_______________________________________________________________________
Salmson & Sundström
Svarta fåglar


1) Svarta fåglar   2) Jakten på de försvunna

Tolvårige Amik sköter om familjens får i landet Mabekien med sina föräldrar. Hans mor Nema är från grannlandet Tekitien. De båda länderna har en historia av krig mellan sig men det har varit fred rätt länge. Tills nu. Kriget bryter ut och Amik måste fly. Amik träffar olika människor med olika livsöden efter vägen. 
Serien är bra och spännande. Det finns inga bilder och kapitlen är korta. Den passar att läsa på mellan- och högstadiet.
_______________________________________________________________________________
Om Tors hammare och andra nordiska gudasagor
Lena Stiessel
illustrationer av Kenneth Derlow


Författaren har samlar några mytologier i denna bok. Den passar att användas i undervisning om sagor, berättelser, mytologier, fornnordisk religion. Jag har alltid gillat mytologier i olika former.
________________________________________________________________________
Hjältar och monster på himlavalvet 1-4
Maj Samzelius
illustrationer av Elisabeth Nyman


Samzelius producerade en radioserie för länge sedan som handlade om stjärnbilderna på himlavalvet. Serie blev populär och berättelserna sammanställdes i en bok som nu har kommit i nytryck. År 1981 producerade SVT en julkalender som handlade om stjärnbilder. Den går att titta på SVTs öppna arkiv och heter "Stjärnhuset". Det var Johannes Brost och Sif Ruut som berättade sagorna bakom våra stjärnbilder.Den julkalendern var min favorit som barn. Tyvärr så finns inte alla delar på SVTs öppna arkiv men några stycken går att titta på. I denna bok om fyra band får vi möta några barn som har en släkting som kan det här med muntlig tradition, han kan berätta om de grekiska mytologierna. Jag läste dessa böcker som barn och har nu läst om dem trettiofem år senare och jag älskar dessa berättelser lika mycket då som nu. I boken får vi bl a möta Orion, plejaderna, Herakles och Orfeus. Om du vill högläsa sagor för ditt barn så rekommenderar jag denna bok varmt.

_______________________________________________________________________
Thomas Halling
omslag av Eric Tunfors
Den som hackar


Albin föräldrar har skilt sig och föräldrarna har skaffat nya lägenheter. Albins mammas lägenhet ligger i ett gammalt hus där det cirkulerar många fåglar. Albin gillar fåglar och fotboll. Men fåglarna har ansikten. Albins nya granne, den gamle mannen, berättar varför fåglarna har ansikten och det gör att Albin och hans mamma är utsatta för fara i sin nya lägenhet....
Texten är luftig och lättläst. Boken kan läsas av unga vuxna. Boken kategoriseras med RRR: rysligt, ruggigt och ruskigt.

*
Elsa 12 / Eddie 12, Eddie 12 / Elsa 12


Boken handlar om Elsa och Eddie som hamnar i samma klass i åk 6. Elsa är nyinflyttad och Eddie har det stökigt både hemma och i skolan. Boken är skriven ur bådas perspektiv och det är spännande och det fungerar. Denna bok kommer jag att rekommendera mina mellan- och högstadielever att läsa.
*
Serie: Vi tre
Illustratör: Nino Keller


1) Omelett  2) Palla äpplen  3) Disco  4) Köra tevespel  5) Idrottsdag  
6) Provet  7) Bästa boken  8) Fegis!  9) Spela fotboll  

Denna lättlästa serie kommer från Nypon förlag och har lix 14. Den handlar om de tre vänner som hittar på allt möjligt under sina dagar tillsammans.

*
Serie: Emil 11
Illustratör: Kenneth Andersson


Serien handlar om Emil som är 11 år och om hans vardag.

1) Skolfoto  2) Hemlig hamster  3) Bara bråk  4) Förbjudet  5) Pappas nya  6) Varannan helg
Denna lättlästa serie produceras av Nypon förlag och har lix 17.
*
Serie: Trio i trubbel
illustratör: Sofia Falkenhem


1) Läskigt läge   2) Kuslig kväll  3) Ryslig resa  4) Skola i skräck  
5) Skuggor i skogen  6) Något i natten

Serien handlar om syskonen Oskar 12 år, Maja 10 år och Linus 8 år. De bor med sina föräldrar någonstans i Sverige. De har en förmåga att hamna i trubbel tillsammans. Jag har läst den första delen Läskigt läge och i den har barnen sommarlov och deras föräldrar arbetar. Syskonen vill cykla iväg själva och bada under dagen men deras föräldrar är ovilliga till det då trion har en tendens att inte lyssna på sina föräldrar. Men efter en del tjat och löften så får de göra det men de måste lova dyrt och heligt att inte cykla till ödeslottet som låg bredvid badplatsen. Trion lovar att inte besöka ödeslottet men kan inte hålla det löftet. 
Slutet överraskade mig lite grann och det var trevligt. Serien passar dem som gillar Lassemajas detektivbyrå. Serien innehåller en del svartvita bilder och texten är luftig och lätt att läsa.
*
Serie: Wille och hans kompisar
illustratör: Jonas Kärn
1) Passa  2) Skjut 3) Mål 

Wille går i klass 5b och spelar fotboll varje rast fastän han inte tycker om det. Men han vågar inte annat för då blir killklasskompisarna sura. Wille gillar att spela schack som han tränar en gång i veckan. 
Det är korta kapitel och få bilder. Texten är luftig och lättläst.

*
Bli ihop
bilder av Maria Jönsson


    1) Bli ihop 2) Vara ihop 3) Resa ihop 4) Hålla ihop 5) Sommar ihop

Serien handlar om Kalle och Ellen som går i åk 5. 
Detta är en lättläst serie för mellanstadieåldern om kärlek.
___________________________________________________________________
Serie: Kompisboken
författare: Lin Hallberg
bild: Catharina Tham
1) Kompisboken  2) Bästisboken  3) Svikarboken  4) Kärleksboken 


Klara går i åk 4 men har inga vänner i klassen. Hon är inte mobbad eller utfryst men det är ingen som vill vara med henne. Hon är flickan som betraktar alla andra. När hon fyller år får hon en Mina vänner-bok av sin mormor. Problemet är bara att Klara har inga vänner som kan fylla i boken.  Det kommer en ny kille till klassen som heter Anton. Anton vill umgås med de populäraste killarna i klassen och deras ledare heter Kemal. Men för att få vara med Kemal och hans gäng måste Anton göra saker som han kanske inte alla gånger vill göra. Det finns även ett populärt tjejgäng som styrs av Auriel. Kemal och Auriel är ihop och Antons problem är att han blir kär i Auriel. Klara ser allt detta och dokumenterar allt i sin Mina vänner-bok.

Boken är väldigt bra och jag högläser den för min klass kapitel för kapitel. Vi gör sedan tillsammans frågor som finns i läsförståelsematerialet Zäta Zäta.

Bästisboken utspelas i slutet av åk 4 och under sommarlovet. Klassen får veta innan de går på sommarlov att deras klasslärare har gått in i väggen och att de ska få en ny lärare som heter Belinda. Belinda hälsar på klassen innan sommarlovet och genast börjar Kemal och gänget att göra sig lustig över henne. Klassen berättar vad de ska göra under sommarlovet men Anton och Klara tycker att det är lite pinsamt att berätta vad de ska göra under sommaren. De flesta i klassen verkar åka utomlands men det ska inte vare sig Klara eller Anton göra. Anton och Klara har börjat att vara med varandra. När åk 5 börjar så blir Auriel intresserad av att vara med Klara och Klara blir väldigt glad över det. Det har kommit en ny kille till klassen, Peter och nu är det han som ska prövas. Det har även kommit en ny musiklärare som Anton kommer bra överens med. Anton hittar Klaras kompisbok och börjar att skriva i den. Killarna i klassen ska åka ut till Antons sommarställe och hälsa på. Auriel börjar fasa ut Klara och Klara tar till medel för att inte bli utanför den coola tjejgruppen igen som hon senare får ångra.

Svikarboken börjar strax innan åk 6. Det är sommarlov och de flesta hänger på utebadet. Kemal kommer på att de ska planka in på kvällen och bada på kvällen. Många av Kemals klasskompisar akar på det, även Auriel och hennes tjejkompisar. Kvällsbadet går överstyr och det blir polisanmält. Auriel har börja tröttna på sina fyra vänner i klassen och börjar umgås med några äldre högstadietjejer och börjar intressera sig för Gustav som går i åk 8. När skolan börjar så åker klassen på lägerskolan i några dagar. Det går så där. Under tiden klassen är borta så nystar polisen upp vad som hände vid kvällsbadet. Kemal får utegångsförbud och får andra konsekvenser som påverkar klassen. Killarna vet inte riktigt hur de ska förhålla sig till varandra nu när den självklara ledaren Kemal inte är i skolan. Anton och Klara umgås en del men Peter försöker få Anton att umågs med honom också och Klara gillar inte riktigt det. En dag när Klara och Anton är ute så får Kemal tag på kompisboken och tar den hem till sig. Kemal börjar skriva i boken och då får vi som läser Svikarboken reda på hur Kemal har det hemma. Kemal känner det som om han är en person med två världar i sig. Klara och ANton får sedan tillbaka kompisboken och saker ser ut att reda upp sig.

Kärleksboken börjar i slutet av åk 6. Genom att klassen har varit så strulig har rektorn bestämt att klassen ska splittras till högstadiet. Auriel som var så trött på sina klasskompisar börjar få separationsångest och försöker få sina fyra kompisar att bilda en pakt. Var och en av flickorna får säga en sak som ska gälla i pakten. Cissis farmor har en liten gäststuga en bit ifrån Antons sommarställe och en helg så åker tjejgänget dit. Men gänget är inget gäng, de är i själva verket osams under ytan. På kvällen vill Auriel och Meuish gå ut medan de andra vill stanna kvar. Men det slutar med att de och Cissi smyger ut på kvällen för att gå till badviken där de träffade några mopedkillar tidigare på dagen. Men kvällen blir inte som de har tänkt sig. Det är ett annat äldre killgäng som också har kommit till badviken, de åker motorcyklar och har fest vid badviken. De killarna vill att tjejerna ska festa med dem men det vill inte tjejerna. Tjejerna grips av panik och försöker att ta sig tillbaka till Cissis farmors stuga. Tjejerna åker hem dagen efter och därefter får inte Amelie, Caro och Cissi umgås med Meuish och Auriel mer. Meuish får utegångsförbud och Auriel blir ensam. En av mopedkillarna blev förälskad i Auriel och tar reda på vad hon bor och kontaktar henne. Auriel besvarar förälskelsen men känner sig ensam genom att hennes vänner inte får vara med henne mer. Auriel börjar skriva på sociala medier och får kontakt med en kille som heter Cristoffer som delar hennes känslor av att bli dumpad av sina vänner. Auriel och Aron börjar träffas samtidigt som Auriels kontakt med Cristoffer intesifieras. Tjejernas splittring fortsätter och bakom tangenterna och skärmen är det flera av dem som vågar vara modiga....

I denna bok är inte kompisboken eller Klara och Anton med, det kändes konstigt. Jag hade velat läsa mer om hur det gick för dem i åk 6. Klassen verkar ha slutat åk 6 men det märks inte speciellt i boken. 

Jag tycker att denna serie är väldigt bra. Jag har arbetat med del I i åk 4, jag hade kunna tänka mig att arbeta med del II i åk 5. Del II och IV tycker jag hör hemma i åk 6 och 7 pga innehållet. Jag tror att denna serie hade passat sig bra för tv- eller filmproduktion för ungdomar.
_________________________________________________________________________
Serie: Julius
Författare: Martin Svensson
Illustratör: Henrik Lange


 1) Julius och pusskalaset  2) Julius spelar teater  3) Julius på solsemester  
4) Julius och mobbarna   5) Julius firar jul
 
Julius går i åk 4 och bor med sin lillasyster Lydia. I del 5 så tränar Julius klass inför luciatåget och Julius drog lotten att vara stjärngosse, vilket han inte ville vara. Julius tror att han börjar bli kär i sin klasskompis Elena. Serien fungerar för sin åldersgrupp.
Författaren hade en popkarriär när han var ung men sadlade om till att bli författare istället.

__________________________________________________________________________
Serie: Havsfolket
Camilla och Viveca Sten
Omslag av Eric Thunfors
Karta av Johan Andreasson

1) Djupgraven   2) Sjörök   3) Mareld

Serien utspelar sig i Östersjöns skärgård och huvudpersonen heter Tuva. Hon går på mellanstadiet och är väldigt ensam. Hennes klasskompisar tycker att hon är konstig och annorlunda och de har rätt. Tuva är annorlunda. Tuva bor med sina föräldrar och hunden Bellman på en ö och åker båt med Österman varje dag till och från skolan. Österman plockar upp andra skärgårdsbarn också på sin båttur. Första boken utspelas kring höstlovet och öarna är belagda med en konstig dimma. En elev från skolan försvinner när eleverna orienterar i dimman och Tuva blir anklagad för att ha orsakat att Axel har försvunnit. Tuva börjar höra röster i sitt huvud och vet inte vart de kommer ifrån. Till slut får hon veta var de kommer i från. Tuva möter en oväntad bekantskap i skolsköterskan Maria och Tuva får veta att även Maria är speciell och har sina hemligheter. Rasmus är en kille som går i Tuvas klass och han börjar visa intresse av att umgås med Tuva. Tuva är ovan vid att någon vill vara med henne så det här med vänskapsrelationer är någonting nytt för henne.

Andra boken utspelas kring sportlovet och även denna gång är det dimma kring skärgårdsöarna. Östman har varit med om en olycka och kan inte sköta skoltransporterna så föräldrarna turas om att göra det. Tuva åker en morgon med Mattias och hans mamma Inez när dimman tar överhand och de åker vilse. Då kommer Tuvas speciella egenskaper fram. Inez ser att Östman inte mår bra och att han beter sig konstigt så hon ber Tuva om hjälp för hon förstår att det är någonting speciellt med Tuva. Tuva besöker honom och inser att hon behöver hjälp så hon ber skolsköterskan Maria om hjälp. Tillsammans försöker de att hjälpa Östman. Tuva hör röster igen i sitt huvud med denna gång är det en kvinna som talar till henne, kan det vara bortbytingen?

Tredje boken utspelas veckorna före jul. Waxholmsbåten Sandhamn kör passagerare till de olika öarna i Bottenviken. Det är rekordkallt och plötsligt kör båten fast. Allt vatten har frusit till is. På och ur isen stiger det upp suddiga figurer som drar ner passagerarna i det kalla vattnet. Båten sjunker och alla passagerare är försvunna. Tuva och hennes familj har accepterat att Tuva är annorlunda och att hon är en bortbyting. Den kvinnliga rösten som Tuva har hört i sitt huvud är från Sjörået. Hon är vredgad över människornas blinda miljöförstöring av Bottenviken. Tuvas bästa kompis Rasmus har flyttat in till fastlandet men hans familj har hyrt ett hus i skärgården över ju, så de planerar att umgås mycket då. Tuva har aldrig haft vänner före Rasmus men efter allt som har hänt kring Tuva så har några klasskompisar, Mattias och Charlotte, börjat att söka sig till Tuva. Charlotte har en gammal faster som heter Hedda och om kommer ihåg mycket om gamla traditioner så Tuva söker upp henne och försöker förstå varför hon är som hon är och varför.

Viveca är deckarförfattaren som tillsammans med sin dotter Camilla har skrivit denna serie. Den är väldigt bra tycker jag och jag tycker att du ska läsa den. Jag trodde att serien var en triologi men när jag hade läst slutet på tredje boken så förstod jag att det måste komma en fjärde del. Det går alldeles utmärkt för högstadie- och gymnasieelever att läsa denna triologi.

_______________________________________________________________________________
Godnattsagor för rebelltjejer
Elena Favilli och Francesca Cavallo
svensk översättning av Åsa Jonasson
omslag av Amelie Stenback-Ramel, Alma Söderlind
 
Dessa böcker är mycket bra. Varje uppslag handlar om en kvinna eller en grupp kvinnor. Bilderna är tecknade och texten. Det tar ett tag att läsa böckerna för att det är så mycket information som väcker frågor. 
_______________________________________________________________________________
Superbitcharna
A. Audhild Solberg
svensk översättning av Ylva Kempe
omslag av Christoffer Grav

 
 1) Kampen mot superbitcharna 2) Superbitcharna gör bort sig 
3) Superbitcharna och spökhuset  4) Superbitcharnas hemlighet

Anna Bea är 12 år och går i åk 7 på ett högstadium i Norge. Hon är född med albinism och har därmed väldigt ljus hy och vitt hår. Dessutom har hon extremt dålig syn och ogillar fysiska aktiviteter. Anne Bea gillar att gå i skolan men anses ha väldigt låg status bland sina klasskompisar. Hennes bästa vän är Nils som också har väldigt låg status. Det finns tre tjejer som gör Anne Bea och Nils skoltid väldigt jobbig: Thea, Ronja och Shirin. Dessa tjejer har högst status i sin årskurs. Det ska vara en talangjakt på skolan och Thea ska ställa upp och sjunga i ett band som heter Fuck Justin. Det bandet består av Magnus, Felix och Björn Inge som också går i åk 7. Anne Bea är kär i Magnus. Anne Bea är väldigt duktig på att sjunga och bestämmer sig för att också ställa upp i talangjakten.

"Ibland känns det som om min kropp är för liten för allt som finns inuti den. Det är som om hjärtat och lungorna och de andra organen har för lite plats för att kunna röra sig. Och då kan jag inte ens gråta, så trångt är det. Jag blir bara liggande och skakar, men det kommer inga ljud. Och inga tårar heller. Bara några ryckningar när jag försöker andas." (sid 46)

Serien är bra och handlar om hur viktigt en social status är när man går på högstadiet. Igenkänningsfaktor är hög men också rolig. Författaren har lyckats bra med denna serie. Det går bra för hög- och gymnasieelever att läsa denna serie. 
_______________________________________________________________________________
Nikkis dagbok
engelsk titel: Dork diaries
text & illustrationer av Rachel Renée Russell
svensk översättning av Ylva Stålmarck

Nikki bor i USA och skriver dagbok om sin vardag. Detta är en tjejvariant på Dagbok för alla mina fans. Många av mina mellanstadielever läser denna serie. Jag har läst en bok och den var helt ok.
____________________________________________________________________

Kristina Ohlsson
Författarens böcker passar även för högstadie- och gymnasieungdomar.

*
Mysteriet på Örnklippan
Bild av Niklas Lindblad

Bonnie och Charles är 12 år och plastsyskon genom att deras föräldrar har gift sig. Föräldrarna har bestämt sig för att flytta till London och därför rymmer barnen till Bonnies mormor Vivian som bor i den lilla byn Skuggviken. Vivian är konstnär och bor på det som kallas för Örnklippan. Men det händer skumma saker i Skuggviken, barn och vuxna försvinner och det lyser i fyren fastän den ska vara stängd. Vivian har personal som beter sig underligt och det går flera historier om Örnklippan på byn. Barnen får stanna ett tag hos Vivian där de blir indragen i ett mysterium.
Boken är bra och om man gillar denna författare så bör man läsa denna bok. Texten är tät och det finns inga bilder i boken.

*
Serie: Zombiefeber
1) Zombiefeber   2) Varulvens hemlighet   3) Mumiens gåta
Omslag av Niklas Lindblad och Shutterstock
 
1) 12-åriga Herbert bor med sin 71-åriga farfar då han är föräldralös i det lilla samhället Eldsala. Herbert känner inte till några andra släktingar. Farfar är sjuk och Herbert är ständigt orolig för att han inte ska få bo kvar med sin farfar. Farfar driver ett litet pensionat då Eldsala är populärt för fågelskådare då den stora sjön i Eldsala drar till sig många olika fågelsorter. Herberts bästa vän är den lika gamla Sally och de har en samlingsplats i den gamla väderkvarnen där de har inrett ett hemligt rum. Sallys föräldrar har en stor gård md djur och många barn.
Denna sommar är ovanligt varm och det är ett getingår i Eldsala. Många i Eldsala drabbas av feber och röda ögon, kan det vara pga värmen? Herbert och Sally går på simskola men de blir bara färre och färre barn som kommer pga att de har blivit sjuka. Det finns ett gäng med killar som ställer till med tjorv i skolan och en dag ser Herbert och Sally hur Alf från killgänget går omkring i skogen och verkar helt okontaktbar med sina röda ögon. Det har kommit en gäst till pensionatet som Herbert tycker uppträder mystiskt. Herbert och Sally tar sig in i främlingens rum och hittar burkar med getingar i och en bok som handlar om människor som aldrig sover och som har förvandlats till zombies.
Läkarna i Eldsala tror att det florerar ett nytt virus i Eldsala och rekommenderar att man inte går ut men det lyssnar inte Herbert och Sally på. En kväll ser Herbert att främlingen när ute så han bestämmer sig för att följa efter honom. Främlingen har sett en pojke med röda ögon och Herbert ser att pojken saknar naglar. Pojken börjar jaga Herbert och främlingen och Herbert tar med främlingen till väderkvarnen och därefter försvinner pojken. Det visar sig att främlingen heter Alexander Lukas, som Kalle Ankas kusin med tur, och han undersöker getingar. Alexander berättar att febern som kommit till Eldsala är zombiefebern. Han berättar även att sist det var zombiefeber var i mitten av förra seklet i Argentina. Människor blir zombies efter några timmar om de blir stungna av vissa getingar. när de har blivit stunga blir de sjuka i feber, får röda ögon och blir bleka. De jagar om nätterna får att få i sig blod. Zombies tål inte socker och om de inte får blod i sig så tappar de först sina naglar.
Sally föreslår att de ska besöka den gamle farbrorn Potus som vet allt om Eldsala. Kanske han har hört talas om zombiefebern. Sally och Herbert går till Potus för att få information och det får dem. Det visar sig att Potus har hört talas om zombiefebern i Argentina och råkar känna en kvinna vars mamma var i Argentina när zombiefebern härjade. Genom att Potus känner till allt och allt och alla så frågar barnen ut honom om han vet om Herbert har några släktingar förutom farfar, det visar sig att Herbert har en farbror som han inte har kontakt med men sedan blir Potus obekväm. Vet han någonting annat om Herberts familj?
Alexander har hittat någonting med getingarna som kan orsaka febern, getingarna närmar sig inte väderkvarnen och Herbert har hittat ett kort som han inte har sett tidigare....

Boken är riktigt, riktigt spännande och bra. Författaren har verkligen lyckats med denna bok. Hoppas att nästa bok är lika bra.  

2) Boken utspelas på hösten efter zombiefebern. Fabian har flyttat till Eldstad och träffat en tjej som heter Elsa. Herbert och Sally fortsätter att besöka väderkvarnen och farfar har kvar sitt pensionat i den gamla ladan. Det brinner mycket kring Eldstad under hösten och det verkar som om dem är anlagda. Det är inte lika mycket fågelskådare som besöker Eldstad längre då fåglarna har slutat att komma till Eldsalasjön. Det har börjat komma stora vargar som ylar om kvällarna i Eldstad. Vargarna är stora, har blöt päls och gröna ögon. Herbert och Sally kontaktar Alexander Lukas som kommer för att hjälpa dem. Eldstads invånare börjar hålla sig inomhus för vargarna ökar i antal och de börjar närma sig människor och deras hus. Herbert får en tavla av Potus på väderkvarnen som är målad av den lokala konstnären Axel Snigel. Bakom tavlan ligger små bilder och meddelanden som Herbert hittar och börjar klura över... 
Denna bok var inte lika bra som Zombiefeber och det var synd... 

3) Det närmar sig påsk och det har regnat mycket i Eldsala. Farfar har blivit sämre men ska få komma hem från rehab efter påsk. Herberts bror Fabian arbetar mycket på sjukhuset. Ängen har försvunnit och det har bildats ett stor slukhål där. Det har börjat lukta konstigt i Eldsala och det har kommit stora håriga spindlar. I slukhålet ligger en slags byggnad som räddningstjänsten undersöker. Herbert har börja läsa franska på fritiden genom att det är Fabians modersmål. Arkeologer kommer till Eldsala för att undersöka slukhålets byggnad och de tror att det är en fängelsehåla. En dag när Herbert och hans bästa vän Sally besöker till hemliga rum i väderkvarnen så ser det en kvinna vid slukhålet. Kvinnan ropar åt dem att de ska akta sig för monstret. Herbert och Sally blir rädda och springer hem. En eftermiddag när Herbert går till sin franska lektion som hålls på församlingshemmet vid kyrkan och kyrkogården så ser han att en familjegrav har grävts upp och att två kistor står öppna och tomma. Samtidigt drabbas flera människor av koma och Fabian måste arbeta väldigt mycket och lämna Herbert ensam hemma. Barnen besöker sin gamla vän Potus som berättar att det inte var någon fängelsehåla utan gravkammare. Herbert börjar hitta tygtrasor som luktar illa och ser till att Alexander Lukas kommer till Eldsala för att hjälpa dem med detta nya mysterium...
Denna bok var bättre än Varulvens hemlighet men inte bättre än Zombiefeber.

*
Serie: Glasbarnen
Författaren vann Barnens romanpris år 2013 för Glasbarnen
1) Glasbarnen  2) Silverpojken  3) Stenänglar

Serien handlar om de tre barnen Billie, Aladdin och Simona som är i tolv års åldern. Första delen utspelas på sommarlovet, jag tror det är mellan åk 5 och 6, den andra delen utspelas på hösten och den tredje avslutande delen utspelas kring påsk. I den första boken ligger fokus på Billie, i den andra på Aladdin och den tredje på Simona.
1) Billie och hennes mamma ska flytta från Kristianstad till Åhus i Blekeinge efter att Billies pappa har dött. Billie vill inte flytta men lyckas övertala sin mamma att hon ändå ska få gå kvar i sin gamla skola genom att det bara är några mil mellan städerna. Billies mamma köper ett gammalt hus som verkar ha dåligt rykte i staden, det händer konstiga saker i det huset. Sakta får Billie märka av de konstiga sakerna. Efter ett tag lär hon känna Aladdin som bor i en husbåt på sommaren. Hans föräldrar driver restaurangen i tornet och de kommer från Turkiet. Aladdin gör så att Billie börjar att trivas i sin nya hemstad. Simona är Billies bästa kompis i Kristianstad och hon besöker gärna Billie. Simona bor med sin stora familj men brukar även besöka sin mormor som bor i Åhus.
2) Aladdins föräldrars restaurang börjar gå dåligt. Det försvinner mat och inkomsterna minskar. I samma veva blir Aladdins farfar i Turkiet sjuk och Aladdins pappa åker hem. Aladdins föräldrar börjar prata om att flytta tillbaka till Turkiet vilket Aladdin inte vill göra. Den här hösten anländer ett stort fartyg till Åhus med flyktingar. Ingen vet vilka flyktingarna är och om de får stanna i Sverige. Aladdin börjar se en pojke i kortbyxor smyga omkring honom men det verkar som om det bara är han som kan se pojken. Vem är pojken och vad vill han Aladdin?
3) Simonas mormor i Åhus blir sjuk och Simona vill vara mer hos henne. På Simonas mormors tomt står det några stenstatyer men nu börjar någon att vrida på stenstatyerna. Vem gör det och vad vill de Simonas mormor?


Denna serie är riktigt, riktigt bra. Texten är luftig och lätt att läsa. Det finns inga bilder i böckerna. Serien knyter ihop trådarna i sista boken. Jag förstår att flera av mina elever gillar denna triologi.

*
Mysteriet på Hester Hill
foto av Johnny Franzén Johnér
 
Tvillingarna Frank och Megs föräldrar har skiljt sig och därför får syskonen tillbringa några sommarveckor hos farbror Eliot med sambo Carl. De bor i ett gammalt hus som kallas för Hester Hill högt på en kulle i ett litet samhälle som heter Svarthed. I huset arbetar husan Helga och hon har ett barnbarn Lily i tvillingarnas ålder. Tillsammans utforskar de huset som de egentligen inte får göra. Hestershuset byggdes i slutet av 1800-talet av familjen Hester men de lämnade det senare för att flytta till Stockholm. Huset stod sedan tomt innan Eliot och Carl köpte det. En dag åker Frank ner till bokhandeln för att beställa noter till sin tuba och får då reda på att hans syster har ett paket som ligger och väntar på henne i bokhandeln. Meg åker och hämtar det senare. Det enda som är konstigt är att paketet kom till bokhandeln före Meg visste att hon skulle fara till Svarthed och före hon kom till Svarthed. Hur kunde paketet kommit dit före Meg?

Boken är väldigt bra och passar mellanstadieåldern bra. Texten är tät och innehåller inga bilder.

*
omslag av Niklas Lindblad
illustration av Filippo Vanzo
Roberta är 11 år och bor med sina föräldrar och storebror Theodor i Kristianstad. Robertas bästa vän Charlotte är hjärtsjuk och blir bara sämre och sämre och tillslut är det bara en hjärttransplantation som kan rädda henne. Roberta går med sin morfar på en auktion och köper en jordglob som hennes morfar säger är magisk. Roberta budade på jordgloben mot en annan kille som saknade en arm. Senare så börjar Roberta känna killen som saknar en arm, han heter Eric och bor med sin mamma i samma stad som Roberta. Morfar säger att man får framföra en önskning till den magiska jordgloben men man får inte önska någonting som har med döden att göra. Robertas högsta dröm är att Charlotte ska överleva och vill därmed önska att Charlotte lever tills hon blir nittio år.  Eric vill hjälpa Roberta med hennes önskan men då måste de samla ihop vissa saker först....
Boken var väldigt bra och diskuterar döden på ett bra sätt. Denna bok kan vara bra att läsa om man har någon i sin närhet som är svårt sjuk, den sätter ord på en del saker som kan vara svårt att tala om. Det finns inga bilder inne i boken men texten är lättläst. 
 ___________________________________________________________________________
Ingelin Angerborn

Flera av författarens böcker kan läsas av högstadie- och gymnasieungdomar.

*
Serie: Mebel
1) Rum 213   2) Sal 305   3) Fyr 137
illustrationer av Sofia Liljander

Mina mellanstadieelever läser denna serie som rinnande vatten. Angerborn har verkligen lyckats fånga barn mellan 10-13 år.

1) Elvira är deppig för att hennes bästis ska åka bort hela sommarlovet mellan åk 5 och 6 och hon själv ska vara kvar i stan nästan hela sommaren. Men så en dag hittar hon en annons om sommarkollo och hon vill åka på det. Hon åker iväg på det fastän hon inte känner någon. Hon får dela rum 213 med två jämngamla tjejer som heter Bea och Meja. Elvira får flera nya kompisar och får prova på olika aktiviteter. Hela veckan har tjejerna jättekul förutom att det är något konstigt med deras rum... Superbra bok som är ganska läskig...Texten är luftig på 190 sidor. Denna bok har blivit filmatiserad man jag har inte sett den.

2) Elvira går i åk 6 och boken utspelas i slutet av åk 6. Elvira får ett sms av sin pojkvän Melker och blir ledsen. Hon ger sig ut och cyklar och är med om en olycka. Hon får en kraftig hjärnskakning hamnar på sjukhus och det ligger mitt emot ett gammalt hus som kallas för Dåris. På sjukhuset får Elvira vara med några konstiga saker som hon inte kan förklara... Även denna bok är superbra. Texten är luftig på 200 sidor.

3) Elvira har sommarlov mellan åk 6 och 7 och ska åka på campingsemester med Bea och Meja och vara borta i några dagar. De ska bo i tält medan Mejas föräldrar ska bo i husvagn. De kommer till campingen och där finns det en fyr som bär på en spännande historia som tjejerna råka hamna i. Boken är bra och innehåller 225 sidor.

*
Serie: Emma och Johanna
Illustrationer av: Robert Nyberg


Emma och Johanna känner inte varandra men de går i parallellklasser på en vanlig skola i en vanlig stad i Sverige. Serien är en dagboksserie och läsaren får följa flickornas dagboksanteckningar och första boken börjar 1 december i åk 5 och avslutas i slutet av december.
Texten är lätt att läsa och det är luftigt mellan raderna.

*
Önskestjärna
omslag av Anna Henriksson
Astrid gillar hundar och har låtsashunden Semlan som bor i skolans gympahall tillsammans med sin bästa vän Vera. En kväll när Astrid är ute och går med sin mamma så ser hon en stjärna falla. I det ögonblicket önskar Astrid att hon var en hund. Men det skulle hon nog inte kanske ha gjort... Boken är bra med luftig text.

*
Månfågel
illustration av Sofia Liljander
Boken handlar om Vendela som är tolv år. Hon bor med sin pappa i en lägenhet i en mellanstor svensk stad. Vendela är ledsen och nedstämd för hennes bästa kompis har flyttat utomlands och känner sig ensam. En kväll går hon ut och lägger ut ett brev där hon uttrycker sina känslor. Det spelar ingen roll för henne vem som svarar. Hon var bara tvungen att skriva av sig sina känslor. Men en dag så får hon svar. Och det är inte vilket svar som helst...
205 sidor med luftig text och handlingen passar denna målgrupp. Boken är lite sorglig.
*
Skräck - elva rysare för mellanstadiet
Ingelin Angerborn, Petrus Dahlin, Peter Arrhenius, Alex Haridi, Petter Lidbeck, Kerstin Lundberg Hahn, Moa Eriksson Sandberg, Siri Spont, Gustav Tegby, Johan Thedrin och  Rebecka Åhlund.
  
I denna bok finns elva skräcknoveller på 190 sidor som passar barn i mellanstadieåldern.
Några utav novellerna är riktig läskiga.
*
Gengångare
illustration av Sofia Liljander

Tolvåriga Ellinor tillbringar en vecka av sommarlovet hos mormor Marianne. Ellinor och Marianne gillar att åka och besöka loppisar. En dag hamnar de hos Charlotte som är blind och som har en loppis på gården. Därifrån åker Ellinor med ett guldskrin som har speglar, en ballerina i sig och som spelar musik av Tjajkovskij från baletten Svansjön. Musikskrinet trollbinder henne och Ellinor blir indragen i en värld av ballerinor, svanar, pianomusik, olycklig kärlek och frånvarande föräldrar. Men som tur är så hittar Ellinor en ny vän i Oliver som hon har mycket gemensamt med. Boken innehåller inga bilder men texten är luftig med ett bra innehåll.

*
Tredje tecknet
illustration av Sofia Liljander
Olivia ska fylla tolv och har precis fått sommarlov. En dag så hittar hon en nyckel i sin badväska och hon förstår inte var den kommer ifrån. Olivias högsta dröm är att få ett syskon men det verkar kört då hon är adopterad, men hon har i alla fall sin katt Smilla. Men det har börjat hända konstiga saker kring Olivia: när hon åker hiss så går hissen ofta ner i källaren fastän hon inte ska dit, hennes katt Smilla beter sig väldigt konstigt och så är det denna nyckel som har kommit till henne...
Bra bok med luftig text. Innehållet är viktigt och lite sorgligt.

*
Hjärta av damm
illustration av Sofia Liljander
Tolvåriga Gabriella "Bella" ska själv gå en teaterkurs på höstlovet på Gamla Ekmanska Teatern. Det är tolv barn som har kommit till kursen som Mirjam som är skådis och teaterlärare samt magikern och eldslukaren Roland ska hålla men ett barn saknas, Rebecka 12 år. Bella känner igen ett barn på kursen som går i hennes parallellklass i skolan. Tanken är att barnen ska sätta ihop en teaterföreställning till på lördagen. Mirjam har skrivit pjäsen "Det mystiska huset" så att alla barn har varsin roll. Om allt går bra ska barnen ha en halloweenfest på fredagkväll med övernattning på teatern. Det finns en berättelse om att teaterdirektören till Ekmanska Teatern försvann som barnen blir intresserade av samt en berättelse om att det finns ett spöke på teatern. Barnen får loger och får titta in i kostym- och rekvisitaförrådet. Väl inne i det så tycker Bella att det står en flicka inne i förrådet och att hon blinkar till henne. Bella blir så paff att hon inte får fram ett ord när Mirjam låser förrådet. Barnen får höra att det finns vissa regler på teatern och det är att de inte får tända levande ljus, öppna fönster eller vissla. Barnen får vara med om än det ena konstigare än det andra på teatern...Och vart tog Rebecka vägen?
Det finns inga bilder i boken och texten är luftig med ett bra innehåll. Boken innehåller lite förälskelser och lite sorg. Men den är värd att läsas.


*
För alltid
illustration av Sofia Liljander
Nora ska fylla tretton år på sommarlovet som hon ska tillbringa ute i sin mammas kompis Vanjas hus ute på landet. Nora sak bo hos Vanja för att Noras mamma Kajsa ska ut och vandra. Nora får en ny rosa mobil som plåster på såren av sin mamma. Vanja är konstnär och gillar att måla. Nora saknar sin kompis Alina och pojkvän Sebastian. Nora börjar höra saker i Vanjas hus och hon börjar få sms från ett nummer som har Noras personnummer. Nora blir nyfiken på ett ödeshus som hon känner en dragning till. Boken är bra och texten är luftig.

*
Sorgfjäril
illustration av Sofia Liljander
Alice ska börja åk 7 i en ny skola för att hennes familj har köpt ett gammalt stort hus ute på landet. Alice är inte nöjd över flytten men tröstar sig med att prata med sin hemliga pojkvän Leo och hennes bästa kompis över nätet. Alice lär känna lite nya kompisar och får höra att deras hus kallas för spanska slottet då det en gång i tiden bodde en familj i huset med spanskt påbrå. Men Alice får inte veta vilket öde den familjen gick till mötes. Alice har en lillebror som heter Emanuel som är annorlunda. Efter ett tag börjar både Alice och Emanuel märka att det är inte bara deras familj som är i huset...
Boken är lättläst och texten är luftig på 200 sidor. Boken är bra och väl värd att läsa men den är lite sorglig.
*
Skuggornas hus
omslag av Sofia Liljander


Sakarias skulle har varit med sin pappa på höstlovet men hans pappa fick förhinder. Sakarias vill inte vara hos sin mamma så han åker till sin farmor och farfar istället. De har flyttat till ett nytt hyreshus som är ganska gammalt. Sakarias går då på ett teckningsläger och träffar nya kompisar bl a Salma. Men det händer konstiga saker i farmor och farfars nya hyreshus och Salma och Sakarias dras in i ett mysterium som sträcker sig långt bak i tiden...
Boken var bra och när man har läst flera Ingelin Angerborns böcker så känner man igen författarens stil.

*
Efter att ha läst alla dessa böcker så tycker jag mig se ett mönster i författarens produktion. Ingelin tycker om att skriva om den eller de första förälskelserna ett barn / blivande tonåring kan uppleva. Jag tycker att hon beskriver det på ett väldigt fint sätt. Det andra jag ser är att hennes böcker har ett stygn av sorg i sig. Många böckerna handlar om barn som finns på den andra sidan av olika anledningar. Jag ser även att Ingelin skriver om barn som har ett sjätte sinne. Det måste vara en speciell känsla att ha ett sjätte sinne och ibland undrar jag hur Ingelin har tagit reda på detta. Hennes böcker är väldigt populära och de är värda att läsas.
______________________________________________________________________________

Nyckeln till Hinsides
Karin & Albin Alvtegen
illustrationer av Alexander Jansson

Detta är en triologi av mor och son Alvtegen. Detta är del 1. Serien handlar om tolvåriga tvillingarna Linus och Linnea samt deras mamma som är konservator. De flyttar in i ett gammalt hus under sommarlovet och där händer det en massa spännande saker som Linus bara måste upptäcka....Boken innehåller få bilder och det är ca 175 sidor. Jag tycker att boken andas Alice i underlandet men på ett bra sätt. Del 2 har kommit ut men den har jag inte läst. Karin Alvtegen har skrivit många böcker för vuxna men jag har inte läst någon av dem.
________________________________________________________________________________

Ada Goth och mysteriet på Gasta-Gorma herrgård
Chris Riddell
svensk översättning av Kristoffer Leandoer
2) Den fruktansvärda fullmånefesten  3 + 4 har inte kommit ut än med svensk översättning

Serien handlar om Ada som bor med sin far lord Goth på herrgården Gasta-Gorma. Lord Goth är en cyklande poet som fortfarande sörjer sin hustru Parthenope som var lindanserska från Thessaloniki, Grekland. Ada träffar sin far en gång i veckan för te. Ibland har Ada guvernanter som ska sköta hennes skolgång men ibland så sköter Ada den själv. Lord Goth har personal på herrgården bl a den mystiske Maltravers med sin stora nyckelknippa, fru Vispig som bestämmer i köket, kammarjungfrun Marylebone m fl. På herrgården finns en massa människor och andra väsen som Ada börjar att träffa och lära känna som t ex musvåldnaden Ishmael, monstret Polfaranen, kameleontpojken William och andra flera väsen. En gång om året anordnas en stor fest med ett cykellopp och inomhusjakt på den enorma herrgården och det är den festen som denna bok handlar om. Riddell har gjort fantastiska illustrationer i boken så var uppmärksam på dem när du läser boken. 223 sidor i en vykortsformats bok.



________________________________________________________________________________

Krönikan om underjord
Suzanne Collins
svensk översättning av Lottie Eriksson
1) Gregor från ovanjord  2) Gregor - Dödens labyrint  3) Gregor - Blodets förbannelse
4) Gregor - De hemliga tecknen  5) Gregor - krigarens död


Gregor 11 år bor i NY med sin mamma som arbetar som receptionist, 7-åriga systern Lizzie, 2-åriga systern Margaret men som kallas för Boots samt deras farmor som börjar tappa minnet. Pappan i familjen har försvunnit. Gregor gillar musik och löpning. En dag är han nere i tvättstugan med Boots som sugs in i ventilationstrumman. Gregor följer efter och de landar i en värld där det finns gigantiska kackerlackor och en drottning som heter Luxa. Gregor får veta att hans pappa också har varit i denna värld och ett hopp tänds i Gregor om att han kanske får träffa sin pappa igen, allt beror på Profetian som undervärlden lever efter...
Serien är helt ok men jag läste den efter att jag hade läst författarens Hungerspelen, som jag älskade, så jag tror inte att jag gjorde serien rättvisa. Böckerna är i vykortsformat och innehåller ca 300 sidor.  


 _____________________________________________________________________________ 
Serie: Drakarnas öde
författare: Jo Salmson
Illustratör: Jonas Åkerlund

1) Stjärnstenen  2) Draksången   3) Blånatten

1) Stjärnstenen
Serien handlar om den 14-åriga flickan Nea som bor med sin mamma Edja i staden Hammar, i landet Dahr. Neas pappa stjärntolkaren Belon dog i kriget med häxmästaren när Nea var liten. Nea ska göra ett lärlingsprov för stjärntolkaren Fenel i Stjärnsalen för hon har Gåvan. Om hon lyckas med provet ska Fenel lära upp henne till att bli stjärntolkare. I Stjärnsalen finns en Stjärnsten. Det är bara stjärntokarna och de som har Gåvan som får gå in i Stjärnsalen. Den skickligaste stjärntolkaren Chandir bor i Stjärnborgen. Om Nea klarar provet så blir hon den sjunde stjärntolkaren.

En gång föll fyra stenar ner från himlen. Alla stenar lyste av ett inre isblått sken och därmed kallade människorna dem för Stjärnstenar. Men en av stenarna låg som ett tomt äggskal på marken. Kraften i den stenen hade kommit lös. Kraften är farligare än något annat. Sedan försvann den. Den första stjärntolkaren var en läkekunnig kvinna. Hon hade en sten i sitt hus och kunde se in i framtiden samt höra vad folk pratade om när hon såg in i stenen. Sedan samlade kung Leje ihop de tre stenarna, Stjärnstenarna, i sitt rike och gav soldater i uppdrag att vakta dem. Stjärntolkarna av Stjärnstenarna kom från soldatfamiljer. Stjärntolkarna har varnat kungen i Dahr om faror. I Dahr fanns drakar som adelsfamiljerna skötte om och stenfolket skötte om Stjärnstenarna.

Edja är guldsmed och tillverkar smycken och har tillverkat ett smaragdhängsmycke till Nea. Det är en grön drake. Innan Edja gifte sig med Belon var hon drakriddare i staden Demar och hennes drake var grön och hette Smaragd. Edja tillhörde adelsfolket och Belon tillhörde stenfolket.

I huvudstaden Demar finns drakstallet där de åtta drakarna bor: Bleke, Röde, Letta, Bella, Svärta, Moln, Smaragd och Sky. Författarens serie om Tamm - drakriddaren handlar om dessa åtta drakar.

När Nea gör provet för Fenel så ser hon siluetter och sedan ser hon bortom skuggorna. Då ser hon det som Fenel inte vill att hon ska se....
Fenel blir upprörd och ser till att Nea och hennes mamma inte är välkommen i staden Hammar. Nea och hennes mamma måste fly. Nea bestämmer sig för att ta sig till stjärntolkaren Chandir och berätta vad hon såg under sitt lärlingsprov men vägen dit är svår...

Del 1 har 300 sidor och åtta kapitel som är indelade i tre delar: I) Det gröna draksmycket II) En väv av lögner  III) Stjärnborgen. Texten är luftig och det finns inga bilder i boken.

2) Draksången
Del 2 har 360 sidor och den är lika bra som del I.  
____________________________________________________________________________ 
Serie: Magikerns hus
Författare: William Corlett
4 delar

1) Den hemliga trappan   2) Dörren i trädet   3) Tunneln bakom vattenfallet   4) Den gyllene pendeln

Serien handlar om de tre syskonen William, Mary och Alice som besöker sin morbror Jack och hans familj ute på den engelska landsbygden under sina fyra skollov under ett läsår. Under dessa lov stiftar de bekantskap med magikern Stephen Tyler, hans onda assistens Morden samt alla djuren i den gyllene dalen. Böckerna är i vykortsform och innehåller inga bilder. Serien är mycket bra och påminner om Narnia-serien.
______________________________________________________________________________

Serie: Daniel  
 författare: Kerstin Erlandsson-Svevar
illustratör: Maj Fagerberg
1) Bortom bergen, bortom haven  2) Eldprov  3) Son av Midgård, dotter av Asgård  4) I korpens öga  5) Vargskugga  6) Jättarna kommer



Daniel 11 år lever i människovärlden i detta århundrade. Men ibland färdas han tillbaka till vikingatiden och till Asgård där de fornnordiska gudarna bor. Där får han delta i tävlingar, slagsmål och äventyr.
Serien är riktigt bra så jag rekommenderar den varmt. Delarna kan läsas fristående. Genom att den handlar om vikingatiden och huvudpersonen är 11-12 år passar den perfekt för läsning på mellanstadiet.
_________________________________________________________________________________
Gareth P Jones
Författarens böcker kan läsas även på högstadiet.

*
Tvillingarna Thornthwaites testamente
illustratör: Adam Stower
sv översättning: Carla Wiberg
Boken handlar om tvillingparet Lorelli och Ovid Thornthwaite som är föräldralösa, bor på en herrgård och arvtagare till en stor förmögenhet. Tvillingarna föräldrar dog när de var små och de bor sedan dess med herrgårdspersonalen. Stämningen på herrgården är dyster. Tvillingarna ska leva i sorg och inte i den moderna tidsåldern, de har inge tv eller dator. Tvillingarna försöker hela tiden ta livet av varandra tills de en dag inser att det är någon som försöker mörda dem....
Boken är indelad i tre akter på 330 sidor. Boken är riktigt, riktigt bra och den går fort att läsa. Den här boken ska jag definitivt presentera för mina mellanstadieelever.

*
Tvillingarna Thornthwaites olycksaliga återkomst
sv översättning Nina Östlund
omslagsillustration av Adam Stower

 

Fortsättningen handlar fortfarande om tvillingarna Lorelli och Ovid Thornthwaite. I förra boken försökte de ha ihjäl varandra konstant men i denna bok har de vapenvila. Efter förra bokens slut har de börjat i skola i byn där de försöker att passa in och lära sig hur man beter sig i olika grupperingar. Tvillingarna står fortfarande under förmyndarskap av trädgårdsmästaren Tom och deras tidigare barnsköterska Eileen. Dragor är anställd för att reparera herrgården och Hazel arbetar i deras kök. Men så en dag får herrgården besök av en morbror Harry Marshall. Harry anländer i sällskap med sin kökschef Beaufort. Harry har inte funnits i tvillingarnas liv men vill nu bli en del av deras liv. Detta sammanfaller med att det händer konstiga saker i huset, är det en tillfällighet eller?
Boken är indelad i tre akter på 380 sidor i vykortsformat. Den är rolig att läsa och speciellt om man läser del I och II efter varandra.

*
Constables & Toops kistor och kransar
illustrationer av Adam Stower
sv översättning av Carla Wiberg

Sam Toop bor med sin far som är änkling. De bor ovanför begravningsbyrån Constables & Toops kistor och kransar där pappan arbetar och där Sam brukar hjälpa till. Sam har en ovanlig gåva, han ser och kan prata med de döda. Genom att de bor och arbetar på begravningsbyrån så träffar Sam på flera spöken och de brukar be honom om allehanda tjänster. Så dyker Sams farbror upp och ber sin lilla familj om hjälp. Sams farbror har haft svårt att hålla sig på rätt sida om lagen och han ser att Sam besitter samma förmåga som han har, att se och prata med spöken. Samtidigt så är spöket Lapsewood ute på ett uppdrag, han ska undersöka varför spöken fångas i tomma hus i de levandes värld. Sam och Lapsewood träffas och spöket ber pojken om hjälp...
Spännande bok på 448 sidor som bör läsas.

*
 Familjen Considines förbannelse
sv översättning av Carla Wiberg
omslagsillustratör Adam Stower
Mariel hälsar på sin nyfunna släkt i England tillsammans med sin mamma som utvandrade från England till Australien när Mariel var liten. Familjehemlighet efter familjehemlighet avslöjas allteftersom besöket pågår. 267 sidor av ren njutläsning i vykortsformat. Detta är den bästa av författarens alster som jag iallafall har läst. Läs den du också! 

Trettons sällskap
svensk översättning: Nina Östlund
 omslagsillustratör: Adam Stower
370 sidor
De föräldralösa trettonåringarna Ester och Tom har rymt från Sankt Clements katolska skola för föräldralösa och lever som gatubarn i 1890-talets London. De stjäl av lord Ringmore men blir påkomna. I gentjänst vill han att barnen ska jobba för honom vilket de gör. Lord Ringmore har fått tag på en bok med bara tecken i som han vill ha hjälp med att tyda frånparlamentsledamoten sir Augustus Tyrrell, illusionisten Harry Clay, lingvisen John Symmonds och romanförfattaren Georgina Waters. Sälskapets namn blir De trettons sällskap för att siffran tretton finns på bokens framsida. Men så försvinner boken och alla som vill läsa i den börjar söka efter den.. Boken är i vykortsformat och riktigt bra. Jag rekommenderar den varmt. 
 _____________________________________________________________________

Serie: Eva och Adam
författare: Måns Gahrton
illustratör: Johan Unenge

bild saknas


Utgivna böcker:
Före bok 1: Första ögonkastet  1) En historia om plugget, kompisar och kärlek  men i ny tappning: Huvudet fullt av dig  2) Att vara eller inte vara - ihop eller i ny tappning: En tjej att klicka bort   3) Bästa ovänner 4) Fusk och farligheter  5) Jul, jul pinsamma jul  6) Sista pyjamaspartyt  7) En midsommarnattsmardröm  8) Inte som en dans  9) Prins eller vanlig groda  10) Solen skiner - sura miner  11) Rätt tjej och fel kille  12) Lyckliga idioter  13) Första ögonkastet

Utgivna seriealbum:
1) Eva & Adam  2) Kyssar och svartsjuka  3) Kramsnö och julkyssar  4) Den andra killen  5) Balla gänget  6) Adam ska flytta  7) Sommarlov  8) Fotboll, bugg och snedsteg  9) Tjejsnack och killkris  10) Sällskapsresa i fel sällskap  11) Jag vill vara din

Böckerna om Eva & Adam har översatts till sex olika språk. Serien Eva & Adam publicerades i Kamratposten år 1991-2003. Serien blev tv-serie i två säsonger år 1999-2000 samt en film som hette Eva & Adam - fyra födelsedagar och ett fiasko år 2001.



______________________________________________________________________________
 Serie: Majken
Författare: Margareta Strömstedt


1) Majken, den nittonde december  2) Majken, en dag i maj  3)  Majken, det brinner  4) Majken flyttar till paradiset  6) Majken och skyddsängeln

Jag kände inte till denna serie förrän jag fick syn på den på skolbibblos hylla. Denna serie har flera av mina elever på mellanstadiet läst. Serien handlar om den fantasifulla flickan Majken. Författaren fick motta Guliverpriset år 1969 samt Expressens litteraturpris Heffaklumpen år 1991.
 _______________________________________________________________________________
ROALD DAHL (1916-1990)
Brittisk författare med norsk bakgrund.
Quentin Blake är en brittisk illustratör som föddes år 1932.
Han mottog HC Andersen-medaljen
år 2002 för sin samlade produktion.


Häxorna
från år 1983, filmatiserad år 1990
illustrerad av Quentin Blake, svensk översättning av Meta Ottosson

Boken handlar om en åttaårig engelsk pojke som måste flytta till
sin mormor i Norge när hans föräldrar har dött.

Denna bok tycker jag är den bästa som Roald Dahl har skrivit.
Jag har inte sett filmen än, men vill gärna se den.

*
Kalle och chokladfabriken
 från år 1964, filmatiserad år 1971 och 2005
 illustrerad av ?
svensk översättning av ?

Denna bok kommer jag ihåg från min barndom. Jag läste den flera gånger om.

*
Danny, bäst i världen
 från år 1975, filmatiserad år 1989
illustrerad av Jill Bennett, svensk översättning av Meta Ottosson

Denna bok handlar om en pojke och hans uppväxt med sin far i en husvagn. Pappan driver en liten bensinmack och pojken går i skolan om dagarna.
Boken är helt ok.

*
Naddapdlöks
 
 från år 1989, illustrerad av Quentin Blake
svensk översättning av Meta Ottosson
tät text med mycket bilder

Boken handlar om herr Hoppig som är hemligt förälskad i änkan Silver. De bor i samma hyreshus och herr Hoppig har sin balkong ovanför fru Silvers balkong. Fru Silver lägger sin tid och omsorg på sin favoritsköldpadda Alfie och då kommer herr Hoppig på en briljant ide....
Boken är gullig och lite smårolig, men författaren har skrivit bättre böcker.

*
James och jättepersikan
 
 från år 1996, filmatiserad år 1996
illustrerad av Emma Chichester Clark, svensk översättning av Meta Ottosson, Magnus Wetterholm

James är en föräldralös pojke som bor hos sina två otrevliga fastrar.
Hos mig lämnade den inte något större avtryck.

*
Herr och fru Slusk

 från år 1980
illustrationer av Quentin Blake
lätt och luftig text med mycket bilder
svensk översättning av ?

Boken handlar om paret Slusk som är elaka med allt och alla och till och med varandra.
Boken är humoristisk och passar bra till mellanstadiet.
  ___________________________________________________________________________
  Serie: Pål & CO
Författare: Pia & Tea Hagmar
Illustratör: Sylvia Brunke
 1) Hemsk misstanke  2) Farlig vinst  3) Lömsk längtan  4) Grym eld
  

Serien handlar om Pål och hans vänner Fritz och Nadja. Pål är elva år och har det lite jobbigt. Hans föräldrar har skilt sig. Serien är skriven med löptext varvat med dagboksanteckningar.
Pia har skrivit flera serier om flickor som gillar hästar, bl a Klara, Sara och Tess. Pia har även skrivit serien om "Dalslandsdeckarna" som har kommit ut i 18 delar.
Pål och co-serien är helt ok. Den har varit populär på min skola i åk 4-5.

*
Serie: Dalslandsdeckarna
Författare: Pia Hagmar
Illustratör: Sylvia Brunke


1) Rånarna i ödetorpet  2) Den försvunna hästen  3) En hemsk plan  4) Snöhögens hemlighet  5) Silverormen  6) Farligt möte  7) Djupt vatten  8) Den mystiska ön  9) Drakringen  10) Guldälgen  11) Dödens hus  12) Huggormens spår  13) Vargtanden 14) Ödehusets hemlighet 15) Skorpionens skugga 16) Spindelnätets fångar  17) Kidnappad  18) Den rutiga zebran

Serien handlar om de tre bröderna: Leo, Aron och Henke, och deras kompis Myggan samt hunden Rambo. Dessa fem hamnar i olika spännande fall att lösa. En svensk modern variant på Enid Blytons "Fem-böckerna"? Jag har läst de två första böckerna och de var bra. Denna serie är populär bland eleverna på min mellanstadieskola. Sidantalet ligger på strax över tvåhundra.
_____________________________________________________________________________
Bok: Slottets förbannelse
Författare: Li Widmark
Illustratör: Peter Bergting

Jakob och hans storasyster Emmas mamma är konservator och ska jobba några veckor på Löfstads slott i Östergötland under sommaren. Jakob och Emma får följa med henne. På vägen till slottet håller de på att köra på en flicka som är underligt klädd och Jakob och Emma undrar vem det var. När de väl har kommit till slottet och mamman har börjat att arbeta med den gamla gobelängen ger sig Jakob och Emma ut på upptäcksfärd i slottet.
Jag hittade denna bok av en ren slump och blev nyfiken på den. Och det var bra att jag hittade den för den var väldigt bra. Sidantalet är ca 170.
______________________________________________________________________________

Serie: Ishockeykillen Anders
Författare: B S Nilsson
Foto: Ludvig Bystedt
1) Kom igen, Anders! 2) Vi tar dom, Anders! 3) Hårda bud, Anders! 4) Välj rätt, Anders!


Mellanstadiekillen Anders spelar ishockey och lever för den. Anders bor med sin mamma och längtar efter sin pappa som han inte har kontakt med. Del 1-3 handlar om många bra saker: lagspel, teamwork, får/kan tjejer spela hockey, kamratskap, laganda o dyl. Del 4 handlar om att bli kär och passar sig bättre från åk 6-7. Serien är utgiven på 1980-talet och ligger kring 60-100 sidor / bok.

_________________________________________________________________________
Författare och illustratör: Ole Lund Kirkegaard
Författaren var dansk, jobbade som lärare och levde mellan år 1940-79.
Ett tema som författaren skrev mycket om var den svage personen i de starkas värld.
Jag har läst alla böcker som jag skriver om här och jag gillar Kirkegaards ton, karaktärer och handlingar i böckerna.

 
 sv  översättning: Britt G Hallqvist
utkom år 1972, lätt och luftig text med många bilder, ca 90 sidor

Boken handlar om pojken Topper, hans flickvän Cilla och hans vän Viggo. Topper älskar att samla på saker. En dag ritar Topper en noshöring på tapeten som börjar att leva. Hur ska Topper och Viggo lösa det här?!? Rolig bok med roliga bilder.



sv översättning: Karin Naumann
utkom år 1975, lätt och luftig text med många bilder, ca 115 sidor

Boken handlar om Ivan Olsen som är liten, spinkig, kan inte läsa och som fick spö varenda dag av de stora grabbarna i skolan. Helst gillade de att hälla vatten i Ivans byxor och skor, sommar som vinter.
 Ivan var en stor besvikelse för sin far som gav honom smeknamnet Gummi-Tarzan. Men en dag träffar Ivan på en häxa som han inte blir rädd för och får en önskan....

*

 
 sv översättning: Britt G Hallqvist
utkom år 1967, ca 90 sidor

Lille Virgil bor i ett hönshus med en tupp som väcker honom varje morgon. Virgil umgås om dagarna med sina vänner Oskar och Karl Emil och de ramlar in i olika äventyr. Texten är lätt och luftig med en del bilder. Boken är rolig och bilderna illustrerar texten fint.

*


 
 sv översättning: Britt G Hallqvist
utkom år 1970, ca 85 sidor

Hodja är nio år och bor i staden Pjort i landet Bulgislav. Han går i skola om dagarna men är helt ointresserad av det. Hodja vill ut och se världen. Men så träffar Hodja på mattvävaren el-Fazas som lånar ut sin gamla röda matta till Hodja. Och då börjar Hodjas äventyr....

*


sv översättning: Karin Naumann
år 1979, ca 120 sidor

Lätt och luftig text och en del bilder. Boken handlar om sjuåriga Robban som bor i hörnhuset, hans polare Jocke och tjejen Stina. I hörnhuset bor herr Storm och en dag får herr Storm ett brev som berättar att någon har tagit herr Storms sparkcykel... Boken är ganska svamlig men smårolig.

*

 

sv översättning Caroline Bruce
ca 130 sidor, år 1969

Den värsta bråkstaken staden är Gusten Grodslukare, men småkillarna tycker det är så roligt att lura honom så de försöker lura honom allt vad de bara kan. Boken är rolig som innehåller så mycket bus.

*
 
sv översättning Karin Naumann
ca 80 sidor, år 1981

Lill-Mars och Per gillar att skoja med målaren och Mickel Stål i staden Vinneby. De hittar på det ena bustrecket efter det andra. Bokens text är lätt och luftig med en del bilder.
__________________________________________________________________________
Serie: I elfte timmen
Författare: Martin Widmark & Petter Lidbeck
Illustratör: Anders Nyberg




Del 1) Tvättade pengar 2) Lyckans hjul 3) Bröllop och barn 4) Förbjuden frukt

Charmig serie om de tre pensionärerna Dagny, Grace och Osvald. De känner inte varandra sedan tidigare utan springer på varandra på banken i del 1. Sedan ramlar de över en massa äventyr och ärkeskurken FF. Om du ska läsa denna serie bör du läsa alla fyra delar för annars blir berättelsen ganska torftig, tycker jag. Det finns inga bilder i boken, luftig text, serien är helt OK. Petter Lidbeck fick Nils Holgersson-plaketten år 2005.
*
Talmannens hämnd, en politisk thriller
illustrationer av Pelle Forshed

Boken handlar om journalisten Felix som får höra från sin dotter om Barnens talman som svarar på mail från barn om både det ena och det andra. Spåren om vem talmannen är leder in i Sveriges regering. Felix forskar vidare och upplösningen blir spännande i ett tomathus.
*
Martin Widmark
Pjäser II
Stjärnsvenska nivå 11, box 2

Familjen Blads bravader i korta högläsningsavsnitt.
_________________________________________________________________________________ 
Författare: Gull Åkerblom
Gull är mamma till regissören Lukas Moodysson
Författaren mottog Maria Gripe-priset år 2007.

Sagan om gudagåvorna
illustratör: Martin Bergström

bild saknas

1) Johannesnatten

Trettonåriga Matilda och hennes mamma flyttar ut till Gula huset i slutet av april som Fredrika Njordsdotter har haft ute på annons. Matildas mamma Molly skriver artiklar och böcker. Det Matilda och Molly inte vet är att Matilda är utvald för ett hedersuppdrag och det är att vara smycket Brisingamen och kittelns väktare i det Gula huset när ondskans ryttare rider igen nu när Fredrika flyttar. Matilda byter skola och får en ny vän Erika. Deras vägvisare är katten Drottningen som medföljer huset. Matilda hittar Fredrikas mormors örtabok när hon utforskar husets källare, Grannhuset är en stor vit villa och dr bor skolans rektor Surteson med den unga pojken Johannes. Skuggor försöker ta sig in i Gula huset och då går Matilda in i Drottningens kropp. Skuggorna försvinner men lämnar kvar en fläck på gräsmattan som är en halvcirkel..... 
Spännande serie med inslag av fornnordisk mytologi och svenska fantasy. Jag ser fram emot att läsa de resterande delarna. 

*
Serie: På andra sidan grinden
Illustratör: Mattias Olsson
4 delar som utkom år 2011-13
För ålder 10-15 år


Elli är 10 år och bor med sin mamma Nell som arbetar som journalist. Ellis högsta dröm är att få en egen hund men hennes mamma vill inte ha en hund. I första boken råkar Nell ut för en olycka, eller var det verkligen det...
Allt eftersom serien fortskrider så får Elli redan på mer om sitt ursprung och varför hon känner en sådan tillhörighet med just hundar.
Serien är bra och du bör läsa alla delar för att få sammanhanget klart för dig.
Tema: hundar, utanförskap, tjuvjakt, främlingsfientlighet, hemlöshet, syskonkärlek, vargar, bergsfolk, frånvarande förälder, vänskap.

*
 Serie: Inez
Illustratör: Erika Eklund Wilson
7 delar som utkom år: 1994-2007

1) Trolleri, Inez  2) Den långa vägen till mormor 3) Vem smyger på Inez? 4) Heja Inez 5) Inez hjärta Sistan 6) Inez och spökhuset 7) Inez värsta vecka

Serien handlar om 8-åriga Inez som bor med sin katt och mamma i Malmö. Inez älskar hundar och får träffa hundar när hon är i Småland hos mormor och morfar.

Detta är en mysig serie som handlar om vardagliga händelser i en 8-årig flickas liv.




 
_______________________________________________________________________________ 
Serie: Iggy & jag
Författare: Jenny Valentine
4 delar, jag har inte läst del 4.


Serien handlar o en brittisk familj med två flickor: Flo, som går på lågstadiet, och Sam 5 år som byter namn till Iggy. Serien handlar om en familjs vardagsbestyr med en mkt bestämd Iggy. Sidantalet är ca 160 sidor / bok, det är luftig, enkel och lätt text med en del bilder.

Serien är helt ok men lämnar inget avtryck hos mig.
________________________________________________________________________________ 
MAJ BYLOCK

Serie: Drakskeppet
Vikingatid

Del 1: Drakskeppet, 2: Det gyllene svärdet, 3: Borgen i fjärran

Petite är en flicka kring 10-års ålder som bor i frankerriket med sin välbärgade familj. Petite är nyfiken utav sig och vill inte bara sitta innanför slottets murar och lära sig flicksaker. Hon är avundsjuk på sina bröder som får lära sig en massa spännande saker. En vacker dag smyger sig Petite utanför slottsmurarna och går vilse. Där råkar hon på ett par ljusa konstiga människor som kidnappar henne. Kidnapparna, som är vikingar, för henne som slav till Sverige. Serien följer Petite i Sverige där hon får namnet Åsa av den runristarfamilj som tar sig an henne.
Detta är en mycket bra, lättläst och omtyckt serie. Jag rekommenderar den verkligen för mellanstadieelever då man läser vikingatiden på mellanstadiet.
*
Serie: Fågelprinsen
1) Fågelprinsen  2) Häst med gyllene hovar  3) Dimmornas ö
Jag kände inte till denna serie men när jag fick upp ögonen för MB så ville jag läsa det jag kom över av hennes produktion. Denna serie är väldigt bra. Texten är tät och läsaren bör ligga med eller före sin åldersadekvata läsutveckling.
Denna triologi finns med på min topplista.


*
Serie: I häxornas tid


1) Häxprovet  2) Häxans dotter  3) Häxpojken  4) Häxguldet 
5) Häxkatten  6) Häxbrygden  7) Häxdoktorn

Serien börjar med den medicinkunniga kvinnan Ylva tar hand om den tysta ensamma flickan utan namn. Ylva lär upp flickan som gradvis börjar att minnas sitt förflutna och sitt namn Anneli. Ylva och Anneli hjälper traktens folk med deras krämpor men ändå blir Ylva anklagad för att vara en häxa. Anneli ser vad människor tycker om de som har kunskap om naturmedicin och blir rädd för sina kunskaper och förmåga att hjälpa och bota människor. Anneli får en son som heter Ulv och som också har förmåga att hjälpa och bota människor. Ulv är mer äventyrlig av sig och hinner både avverka Stockholm och krig innan han kommer på att han ska utveckla mamma Annelis affärsrörelse. Under kriget har han hjälpt fältskäraren med att både amputera och hjälpa de skadade och sårade soldaterna och när han kommer hem hjälper han traktens barberare med diverse göromål. Stadens borgarråd vill skicka Ulv till Uppsala för att studera genom att han har visat sig vara duktig på naturläkemedel, tandutdragningar och sjukvård.

Kapitlena är korta och innehåller många miljöbeskrivningar samt beskrivningar om olika örter, växter, träd och djur. Serien är väldigt bra och den kan även läsas av högstadie- och gymnasieelever. Jag sträckläste alla delar. Serien börjar i mitten av 1600-talet och utspelas i Sverige.
_______________________________________________________________________________

Serie: Eira
författare: Camilla Gripe
illustratör: Måd Olsson-Wannefors
1) Eira  2) Hon - Eira  3) Eira själv  4) Mor Eira


Eira är en flicka som växer upp i det fattiga bondesamhället i Sverige under 1600-talet. Hon är den enda flickan i familjen och har flera bröder. Hennes föräldrar är småbrukare och ibland gör de dagsarbeten på det stora godset. Eira blir omskött av mor Alma som är en avlägsen släkting.  Mor Alma kan se saker som är dolda för andra och bota alla slags krämpor. Det är hon som ger flickebarnet namnet Eira som betyder "en som kan läka sår och bota sjukdom". Eira blir familjens mittpunkt och även djuren söker sig till Eira. När hon är 6 år föds hennes lillebror Simon. Han är liten och ynklig och mamman är svårt tagen efter förlossningen. Det blir Eiras uppgift att sköta Simon och till sin hjälp har hon mor Alma. Eira växer och börjar arbeta på godset samtidigt som hon lär sig mer och mer av mor Alma om växter och vad man kan använda dem till. Samtidigt finns det de som tror att mor Alma och Eira samarbetar med Satan och de kan inte dölja det.

Serie är riktigt bra. Böckerna är i vykortsformat och därmed är det inte mycket text. Första delen har ca 120 sidor och sedan ökar det i de andra delarna. Det finns en del tecknade bilder som illustrerar klädsel och miljöer. Serien ingår i "Bokhörnan".
Efter att ha läst serien Eira blev jag nyfiken på farfattarens övriga produktion. Jag har läst Önskehäxan (1988) men den var inte så bra. Få se vad de andra böckerna levererar...
____________________________________________________________________________
Serie: Habib
Författare: Douglas Foley
Bonnier & Carlsen

1) Meningen med livet  2) Friheten minus fyra  3) Paris tur och retur  4) På farligt vatten 
5) Tre gånger guld  6) Änglar här och där  7) Långt långt borta  8) Borta bra men hemma bäst 
9) Slutet är nära

Habib skriver dagbok från vårterminen i åk 5 t o m skolavslutningen i åk 6. Habib bor med sina föräldrar och två syskon i en förort till Stockholm. Han har syrianskt ursprung och är kär i en tjej som heter Paris som bor i samma hyreshus som honom. Paris har somaliskt ursprung. Habib gillar fotboll och sin lilla hund. Serien har blivit tv-serie och har visats på SVT:s barnkanalen.

Serien är bra och känns trovärdig. Habib är ett mkt bra komplement till Sune- och Bert-böckerna. Dogge Doggelito har läst in ljudboken och den är också mycket bra. Douglas Foley fick Nils Holgersson-plaketten år 2004.



_____________________________________________________________________________
Lena Ollmark
omslag av: Johnér, Shuterstock, Arcangel, Getty Images och Trevillion
Firnbarnen

bild saknas

1) Inmurade   2) Brännmärkta   3) Frostbitna

Serien handlar om Natta, Leo och Teddy. Triologin börjar när åk 6 ska börja i byn Firnby som tidigare hette Solby. Byn bytte namn efter den hemska snöstormen för nästan hundra år sedan. Firn är snö som aldrig hinna smälta bort innan vintern kom tillbaka. 
Leo är nyinflyttad med sina föräldrar och lillasyster och ska börja om på ny kula. Natta är ensambarn till ett par äldre föräldrar och hänger med Moa och Elin och Teddy gillar och spela och är ensambarn samt har sin pappa som lärare i byskolan. Natta har under sommarlovet fått nya vänner som är äldre och som har fått Natta att fundera över rättvisa och Teddy har sina vänner på nätet. Under sommarlovet har skolbyggnaden renoverats och då kommer en del av den läskiga historien som byn och skolan bär på. Natta, Leo och Teddy får träffa några av dessa och gör sitt bästa för att ställa allt till rätta igen.
Serien är bra och läskig men är man rädd av sig så ska man inte läsa denna. Jag gillar att författaren har byggt upp berättelsen parallellt med Teddys spelvärld. Flera av mina mellanstadielever har läst första delen.  
*

Serie: Krabbsjögrund
Författare: Lena Ollmark och Mats Wänblad
Natur och kultur
 app: Viskande vinden för Ipad på App store

Varje bok har en karta som visar den fysiska
platsen som just den boken utspelar sig på.


Del 1: Spökskeppet Vallona ca 170 sidor, 2: Kapten Svarteks grav, 3: De dödas källa, 4: Hängd mans ö ca 180 sidor, 5: Besökarens skugga ca 210 sidor, 6: Nattmannen ca 220 sidor

I varje bok finns det korta noveller med spökkaraktär insprängda i själva bokhandlingen.

1: Karl Dymling ska bo hos sin morfar ute på Krabbsjögrund medan hans mamma Louise arbetar ute på fartyget Juno med sin forskning. Juno ska ligga utanför Krabbsjögrund. Karl lär känna mycket nya männoskor: färjekvinnan Ursula, skrothandlaren Jansson, doktor Ekwall, postmästaren Simeon och Skrot-Janssons son dotter Sara som gillar att meka med motorer. Eda. Karl följer med sin morfar när han tränar på orgeln i kyrkan. I kyrkan hänger miniatyrer av skepp som råkat i sjönöd utanför Krabbsjögrund och ett av skeppen heter Vallona.
Tema: silver, kyrka, dimma, tjockan, fyrar, träsk, kolerakyrkogården, Svarta Sara, kurragömma 

2: Det är jullov och Karls mamma ska komma till Krabbsjögrund. Karl ser fram emot jullovet. På Krabbsjögrund ska man fira öns 500-års jubileum. De ska sätta upp en pjäs: jubileumspjäsen: Ett hus vid havet och Karls vän Sara ska spela den kvinnliga huvudrollen. Pjäsen ska uppföras på nyårsaftonen. Men det verkar som om den där pjäsen för otur med sig....
Karl, Sara och deras vänner Oskar och Sebastian får för sig att besöka kolerakyrkogården som ligger i ett träsk när de rastar Sjölunds golden retriver. Karls morfar blir arg på Karl när han får veta att Karl har varit där. Vad är det kolerakyrkogården gömmer? Och vem var Kapten Svartek?
Tema: teater, förbannelse, kolera, kyrkogård, svaga nerver, spökhistorier, jul, träsk, lyktgubbar, silverskatt, amulett, vålnader

3: Huvudpersonen Karl Dymling bor på ön Krabbsjögrund med sin morfar när han går åk 6 för att hans mamma arbetar till havs med miljöfrågor. En dag i april får Karl höra att mäklaren Ture Öberg har sålt Disponentvillan till illusionisten Miriam Matin "Madame Död" och det gillar inte doktor Ekwall. 
Karls mamma har fått ett mystiskt brev från Nya Zeeland, kan det vara från Karls pappa?
Karl vet ingenting om sin pappa och en nyfikenhet växer fram. När Miriam flyttar in hjälper Karl henne att städa i villan. Den tidigare ägaren Pilkin hade bara lämnat allt i huset. Miriam söker efter ett speciellt föremål i huset som Pilkin en gång ägde....
Tema: dödliga föremål, dödliga lekar, evig ungdom, ungdomens källa, föräldralängtan, generationsboende 

4: Huvudpersonen Karl 12 år har sommarlov på ön Krabbsjögrund, där han bor sedan ett år tillbaka med sin mamma och morfar. Karl får läsa ett brev från sin pappa, ska han äntligen få träffa honom?  Karl umgås med en av sina bästa vänner Sara och de får i uppdrag att göra en nattlig skattjakt för seglar-ungdomarna som har läger. Den nattliga skattjakten ska vara på en annan ö, Häggmarsön. Men den nattliga skattjakten får en helt annan vändning än vad både Karl och Sara och lägerungdomarna hade tänkt sig...
Tema: smuggling, pirater, kidnappning, spöken, vålnader, segling, skattjakt 

5: Karls mamma har börjat arbeta på kommunkontoret på Krabbsjögrund  och är så kär i sin nya pojkvän Robert. Karl får sin första båt, en gammal skruttig eka av Sara som han renoverar upp.
Karl skulle ha träffat sin pappa på sin resa med Sara till London under sommarlovet  men Karls pappa Jean-Philippes är försvunnen efter en expedition i Amazonas. Men Karls nya vän Agnes Kumlin har sett Jean-Philippe...
Agnes har bott tidigare på Krabbsjögrund  men har nu återvänt till ön med sin mamma, när skolan börjar igen. Men det är något konstigt med Agnes, hon är synsk. Samtidigt börjar det hända konstiga saker på ön, bland annat efter att Karl, Sara och Agnes har spelat med ouija-brädet (som "Anden i glaset" utan glaset) i kartrummet på skolan, när skolan har stängt. Det verkar som om det har kommit en Besökare till Krabbsjögrund... 
Vampyrinfluensan går och de flesta vaccinerar sig mot den. Doktor Ekwall och skolsköterskan Torsten vaccinerar eleverna i skolan. Varför vill dr Ekwall att Agnes och hennes mamma ska flytta in till honom?
Tema: spöken, poltergeist, övernaturliga fenomen, ondska, synskhet, avundsjuka, svartsjuka, båtar, renovering, influenser, gener, arvsanlag,


Del 6: Det är senhöst och morfar har ont i både knät och ryggen. Morfar berättar om Nattmannen, ett yrke som funnits sedan medeltiden, som tog de jobb på ön som ingen annan ville ha. När han arbetade så hördes det alltid ett pinglande ljud vart han än gick på ön. Karls mamma Louise är så kär i Robert och Karl är lite svartsjuk, det har ju alltid bara varit han och mamma. Robert och Louise föreslår att morfar Erik ska flytta in i det nya äldreboendet Silverräven men det protesterar både Karl och morfar mot. Morfar tycker att han klarar sig själv, han får ju hjälp av Ursula och Skrot-Jansson, Saras farfar. Karl träffar sin pappa Jean-Philippe för första gången och har blandade känslor för det. Erik besöker Silverräven och träffar gamla bekanta. Dr Ekwall har byggt upp Silverräven och många hyresgäster dör på kort tid. Och hur kommer det sig att de boende på Silverräven hör ett pinglande ljud...
Tema: kyla, snö, is, svartsjuka, avundsjuka, medeltiden, smutsiga jobb, bödel, "skitjobb", ålderdom, lära känna sin pappa, generationsboende 
Denna serie finns på min topplista.

____________________________________________________________________________
Serie: Rosalie
Författare: Kerstin Sundh


1) Ingen är som Rosali  2) Är det sanning, Rosali?  3) Rosalis hus

Mysig serie om den nyinflyttade flickan x som träffar den färgstarka och lite-utanför-samhället-flickan Rosali. De två blir vänner. Rosalis pappa är sjöman och kommer från ett annat land, vilket gör att Rosalis utseende inte är som de andra bleka barnen. Denna serie utspelar sig på 190-60-t i Sverige och ger en bild av hur Sverige såg ut då.
______________________________________________________________________________
Serie: Olle
Författare: Annika Holm



Boken om Olle innehåller flera delar. Olle är en pojke som bor med sina föräldrar och får uppleva allt från första cykeln till första förälskelsen. Detta är en bra bok som många pojkar kan känna igen sig i. Annika Holm fick Nils Holgersson-plaketten år 1990.
___________________________________________________________________________
Författare: Ann Mari Falk
tema: utanförskap









___________________________________________________________________________
Serie: Lilla huset på prärien
Laura Ingalls Wilder



Denna serie läste jag när jag gick på mellanstadiet och jag gillade den. Jag hade sett tv-serien när jag gick på lågstadiet. Jag har inte läst serien i vuxen ålder.

__________________________________________________________________________
Serie: Narnia
C S Lewis
Jag läste denna serie när jag gick på mellanstadiet och jag älskade den.
__________________________________________________________________________
Serie: Harry Potter
J K Rowling

 

Denna serie kom ut när jag hade nått vuxen ålder. Jag har läst hela serien två gånger om och sett alla filmer flera gånger. Jag älskar Harry Potter-serien. Genom att jag gillar denna serie så mycket blev jag väldigt nyfiken på Eva Ibbotsons författarskap när jag läste att J K Rowling var inspirerad av Ibbotsons författarskap. Jag har läst flera av Ibbotsons böcker och om man har läst Potter-serien så förstår man att J K Rowling var inspirerad av Ibbotson. Författaren tilldelades år 2010 H C Andersens litteraturpris för Harry Potter-serien.
___________________________________________________________________________
Serie: Agnes Cecilia
Maria Gripe


Denna serie läste jag när jag gick på mellanstadiet. Maria Gripe fick Nils Holgersson-plaketten år 1963. Maria G fick år 1974 HC Andersen-medaljen för sin samlade produktion. Harald Gripe fick Elsa Beskow-plaketten år 1972.
 ______________________________________________________________________
Serie: Hugo och Josefin
Maria Gripe
 _______________________________________________________________________
Serie: Dagbok för alla mina fans
Jeff Kinney
svensk översättning av Thomas Grundberg
 
1) Gregs bravader  2) Rodrick regerar  3) Ett hopplöst fall  4) Usla utsikter  5) Den bistra sanningen  6) Mannys manöver  7) Femte hjulet  8) Värre än vanligt  9) Det långa loppet  10) Helt ute  11) Satsa allt 
Jag har läst första delen i denna serie. Jag tyckte att detta var den amerikanska varianten Sören Olsson och Anders Jacobssons serier om Sune och Bert. Denna serie är älskad av mina mellanstadieelever, både flickor och pojkar har plöjt igenom denna serie.

__________________________________________________________________________
BÖCKER ATT LÄSA KRING JUL



Åsa Jansson
Annika Jernstig

*
Samuels sällsamma kalender
Ylva Karlsson
illustrationer: Katarina Strömgård

*
Eva & Adam Jul jul pinsamma jul
författare: Måns Gahrton
illustratör: Johan Unenge


Boken handlar om när Adam får följa med Eva och hennes familj att fira jul i fjällen. Evas familj är bullrig och högljudd, något som Adam inte är van vid. Detta ska bli en jul som Adam aldrig glömmer.
Denna serie har varit populär under en lång tid och passar för bokslukare. Kapitlena är korta och det finns några bilder till varje kapitel.

*
Tomtespelet
Arne Norlin
Niklas Lindblad



*
Jakten på julen
text: Anna Helgsson & Mikhael Mikalides
bild: Jonas Andersson

Detta är en julberättelse i 24 kapitel. Den handlar om fyra vänner som ska ta reda på vad julen betyder. De ger sig ut i Stockholmskvällen och sedan natten och stöter på olika mystiska typer.
Jag tyckte inte att denna bok var så bra.

*
Marias lilla åsna
författare: Gunhild Sehlin
illustratör: Olle Poignant


Trevlig bok att läsa i advent. Passar även för högstadieelever.

*
De vackraste julsagorna
sammanställt av Elsa Olenius
illustrationer av IlonWikland

Denna bok är en antologi med berättelser om julen av bl a Viktor Rydberg, Elsa Beskow, Selma Lagerlöf m fl. Språket kan upplevas som föråldrat men många av berättelserna är gamla.
*
Snösystern
Text: Maja Lunde
Bild: Lisa Aisato
svensk översättning: Barbro Lagergren
Kapitelbok för december som handlar om Julian som fyller 11 år på julafton och hur han lärde känna Hedvig Hansen.

*
Anders Olhsson
Sören Jakobsson
______________________________________________________
__________________________________________________________________________



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar